Dosarul corupţiei din vămi: Judecătorii i-au pus în libertate pe aproape toţi vameşii şi poliţiştii de frontieră

Autor: Gândul 12.05.2011

Doar 31 de vameşi şi poliţişti de frontieră se mai află după gratii, potrivit precizării făcute pentru gândul de către purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan. Şi aceştia, însă, este posibil să fie eliberaţi zilele acestea, după ce se vor judeca cererile aflate pe rolul instanţelor de judecată.

În urma unei operaţiuni de amploare, demarată în luna februarie, 237 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la vămile Siret, Moraviţa, Foeni, Naidăş, Albiţa au devenit inculpaţi pentru luare de mită. Procurorii nu au cerut arestarea pentru toţi dintre aceştia, iar pe alţii i-au pus în libertate judecătorii chiar de la început. În luna martie, 172 erau încă în arest. Acum mai sunt în arest 31 dintre ei . Cu excepţia vămii Năidaş, procurorii au înaintat deja rechizitoriile către judecători.

Practic, procesele privind corupţia din vămi se vor judeca cu inculpaţii în libertate. Ce se va întâmpla cu aceste procese? Cel mai probabil, ţinând cont de practica judiciară şi de similitudinea cu alte cauze - dosarele vameşilor de la Ploieşti şi de la Otopeni - durata acestor procese va fi foarte mare, respectiv câ ţiva ani.
Spre exemplu, în cazul vameşilor de la Otopeni, rechizitoriul a fost finalizat în 2007, când a fost trimis instanţei de judecată. Potrivit procurorilor, 21 de vameşi de la Otopeni au comis în mai puţin de un an de zile 8121 fapte de corupţie. Citiţi mai mult despre dosarul de corupţie din vămi pe www.gandul.info