Rădulescu, despre terenurile nelucrate: Neoficial, decizia politică a fost: "Băi, avem destule taxe!"

Autor: Liviu Iancu - Mediafax 12.05.2011

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a declarat joi, la un seminar, că oficial nu s-a luat nicio decizie privind taxarea proprietarilor de terenuri nelucrate, însă neoficial s-a decis că "sunt destule taxe".

Potrivit lui Rădulescu, legea taxării proprietarilor de terenuri agricole nelucrate este "în sertar" şi oficial nu s-a luat nicio decizie privind acest act normativ.

"Neoficial, decizia politică a fost: «Băi, avem destule taxe!»", a spus Rădulescu.

La emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV, Rădulescu a declarat că Ministerul Agriculturii are pregătit pachetul legislativ pentru amendarea proprietarilor care nu lucrează terenurile agricole, însă decizia va fi luată la nivel politic.

La sfârşitul lunii aprilie, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a afirmat că proprietarii de terenuri nu pot fi taxaţi pentru că nu le lucrează şi a susţinut că mai importantă ar fi stimularea arendei.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat însă, tot atunci, că vrea ca impozitarea terenurilor agricole nelucrate să fie aplicată cât mai repede şi că autorităţile au discuţii pe acest subiect cu experţii Băncii Mondiale.

Ideea impozitării terenurilor agricole nelucrate a fost anunţată la începutul anului trecut de către fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu. El a avansat ca termen de aplicare a măsurii începutul anului 2011.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la finele anului trecut că susţine introducerea unui impozit pe terenurile nelucrate, care să fie cel puţin la nivelul subvenţiei de 100 de euro/hectar primită conform regulilor Uniunii Europene.

Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane hectare, din care 9,4 milioane hectare teren arabil.