Danemarca reintroduce controlele la graniţele cu Germania şi Suedia. UE critică Danemarca pentru noua decizie

Autor: Traian Terzianm 12.05.2011

Decizia luată de Danemarca de a reintroduce controalele permanente la frontierele cu Germania şi Suedia este criticată de Uniunea Europeană care vede această mişcare ca pe o provocare împotriva principiului libertăţii de circulaţie, informează site-ul spiegel.de

UE consideră că decizia unilaterală a Danemarcei de a introduce controalele permanente la graniţele cu Germania şi Suedia este o măsură extremă. Comisia Europeană a cerut explicaţii guvernului danez şi a precizat că nu va accepta nicio provocare împotriva principiului libertăţii de tranzit a bunurilor sau a persoanelor în UE.

Oficialii Danemarcei au anunţat miercuri că vor introduce puncte de control în următoarele trei săptămâni la graniţa cu Germania şi Suedia cât şi în porturi şi aeroporturi.

"În ultimii ani, am văzut din ce în ce mai mulţi infractori care ne traversează graniţele iar această măsură este pentru a reglementa problema", a declarat ministrul de finanţe Claus Hjort Frederiksen, care a insistat că măsura luată este în conformitate cu normele Schengen.