Un miliardar riscă 20 de ani de puşcărie pentru un caz de insider trading care i-a adus „doar“ 64 de milioane de dolari

Autor: Bogdan Cojocaru 12.05.2011

Miliardarul american Raj Rajaratnam riscă să stea în închisoare până la 20 de ani după ce a fost găsit vinovat de autorităţile americane pentru insider trading, operaţiune ilegală de tranzacţionare pe baza informaţiilor privilegiate, scrie presa străină.

Pentru a-l prinde pe Rajaratnam, care are o avere estimată la 1,5 mld. dolari, procurorii americani s-au folosit de tacticile utilizate pentru a prinde mafioţi şi tra­ficanţi de droguri, precum înregistrarea conversa­ţiilor telefonice. Rajaratnam, care conducea fondul de investiţii Galleon, s-a folosit ilegal de informaţii confi­denţiale pentru a efectua tranzacţii înainte ca gru­pu­rile sau companiile să facă publice anunţuri refe­ritoare la rezultate financiare, prognoze, fuziuni sau vânzări de active. Printre companii se numără Intel, Goldman Sachs, Google sau ATI.

Omul de afaceri riscă o pedeapsă cu închisoarea între 15 ani şi jumătate şi 19 ani şi jumătate, un jude­cător urmând să pronunţe sentinţa pe 29 iulie, auto­rităţile americane considerând procesul drept cea mai mare lovitură împotriva insider tradingului din ultima generaţie.

Până atunci, Rajaratnam rămâne sub arest la domiciliu şi sub supraveghere electronică. El a plătit o cauţiune de 100 mil. dolari pentru a nu sta în închi­soare pe timpul procesului. Decizia juraţilor se ba­zează pe probe care dovedesc că omul de afaceri s-a folosit timp de şapte ani de informaţii confidenţiale ob­ţinute de la executivii companiilor, bancheri, consultanţi, traderi sau directori de companii listate pentru a face profit sau pentru a evita pierderi. Procurorii susţin că astfel Rajaratnam a câştigat 64 mil. dolari, potrivit Bloomberg.

Anchetatorii au înregistrat în secret conversaţiile dintre Rajaratnam şi sursele acestuia, printre care şi Rajat Gupta, până anul trecut unul dintre directorii Goldman Sachs. Multe dintre sursele lui Rajaratnam au provenit din rândul comunităţii imigranţilor din Asia de Sud, un grup restrâns de indieni, pakistanezi şi srilankezi care, în ultimele decenii şi-au pus amprenta în afacerile din domeniul tehnologiei şi finanţelor. El a făcut cunoştinţă cu mai multe dintre surse la o serie de cursuri organizate de Universitatea din Pennsylvania şi prin intermediul acţiunilor caritabile făcute pentru Şcoala Indiană de Afaceri.


O reţea vastă de "cârtiţe"