Alimentele se vor scumpi în continuare, avertizează ONU

Autor: Catalina Apostoiu 12.05.2011

Preţurile alimentelor ar putea creşte în continuare în contextul majorării preţurilor petrolului, a anunţat Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU, ducând la accelerarea presiunilor inflaţioniste la nivel mondial, scrie Bloomberg.

"Deocamdată, creşterea preţurilor la alimente ar putea continua din cauza nivelului ridicat al preţurilor la petrol", a declarat Hiroyuki Konuma, reprezentant al FAO pentru Asia. "Suntem extrem de îngri­jo­raţi în legătură cu preţurile volatile ale ţiţeiului. Nu există semne că preţurile vor înregistra o scădere pronunţată."

Preţurile alimentelor au urcat până în apropiere de un maxim record în luna aprilie în urma majorării preţurilor ce­reale­lor, sporind presiunile infla­ţioniste în întreaga lume şi deter­minând băncile centrale să majoreze ratele dobânzii.

Creşterea puternică a pre­ţu­rilor alimentelor a adus 44 mi­lioane de oameni în pragul sără­ciei din luna iunie a anului trecut, potrivit Băncii Mondiale, contribuind de asemenea la declan­şarea de proteste în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Un indice alcătuit din 55 de materii prime alimentare a avansat până la 232,1 puncte luna trecută de la 231 puncte în martie, potrivit FAO. Încă 10 milioane de oameni ar putea intra în categoria celor săraci dacă indicele va avansa cu 10%, potrivit Băncii Mondiale.

Indicele preţurilor alimen­te­lor ar putea creşte cu 4,4%, până la un nivel record de 240 de puncte până la sfârşitul anului, împinse în sus de cererea pentru carne, cereale oleaginoase şi cereale utilizate în producţia etanolului, a declarat William Adams, fund manager în cadrul Resilience.

Turbulenţele din ţările pro­du­cătoare de petrol incluzând Libia au împins preţul ţiţeiului peste nivelul de 100 dolari pe baril în martie şi aprilie. Majorarea pre­ţului petrolului face biocar­bu­ranţii obţinuţi din cereale mai competitivi, majorând în acelaşi timp costul îngrăşămintelor pentru fermieri.

"Suprafaţa de cultivare a grâului şi porumbului pare să se afle pe un trend ascendent pentru că fermierii aleg să cultive cea mai profitabilă materie primă", ceea ce va contribui la încetinirea creşterii preţurilor la alimente, a declarat Konuma.