Investitorii stau astăzi cu ochii pe 36 de companii care publică rezultatele

Autor: Stefan Musgociu 12.05.2011

Investitorii vor fi axaţi cel mai probabil astăzi pe numărul mare de emitenţi care-şi publică rezul­ta­tele financiare, care ar putea da indicii privind evo­lu­ţia com­paniilor în acest an. Circa 36 de emitenţi sunt programaţi să raporteze rezultate astăzi, după ce ieri mai mult de 15 emitenţi au prezentat cum au evoluat în primele trei luni ale anului.

Bursa a scăzut ieri cu 0,52%, revenind uşor în a doua parte a şedinţei, ca urmare a temperării corecţiei ac­ţiunilor FP, după ştirea privind amâ­narea până în iulie a termenului în care statul trebuie să cedeze titluri la Fond pentru despăgubiri.

Titlurile Fondului au coborât brusc cu peste 6% chiar de la deschidere. Unii investitori au încercat să profite de preţurile în scădere şi au intrat mai vizibil la cumpărare, astfel că volumele de acţiuni FP tranzacţionate au fost mai mari decât rulajele de miercuri.

De regulă, în data ex-dividend, după care cumpărătorii nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de dividendul pe care îl va acorda emitentul respectiv.

"În mod cert acesta a fost motivul pentru revenire. Pe termen scurt asta a mai dus la o calmare a vânzătorilor. Probabil că în ultimele zile unii investitori au vândut la aceste preţuri în ideea că odată cu reluarea despă­gu­birilor în piaţă ar fi intrat un volum mare de acţiuni care ar fi dus preţul în jos şi puteau cumpăra iar, însă la preţuri mai mici. Pe termen mai îndelungat este greu de spus ce s-ar mai putea întâmpla, dar o eliberare progresivă de acţiuni noi în piaţă reprezintă clar o presiune la vânzare mult mai mică decât dacă ar intra direct un volum imens de titluri", a declarat directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK) Darie Moldovan.

La finalul şedinţei acţiunile Fon­dului Proprietatea erau cotate la 0,525 lei, preţ în scădere cu 1,87% sau 0,01 lei. Dividendul net este de aproape 0,027 lei/titlu.

Data ex-dividend a influenţat sem­ni­ficativ şi cotaţiile acţiunilor SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5), care au căzut cu 10,33% şi respectiv 5,46%. Astfel, titlurile SIF Banat-Crişana au ajuns la preţul de 1,103 lei, cu 0,127 lei sub cotaţia de miercuri, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,08 lei, la 1,385 lei.

Brokerul consideră că erau de aşteptat corecţii în ziua ex-dividend, însă declinul acţiunilor SIF a fost mai sever întrucât au contribuit şi scăderile de pe pieţele externe.

"În plus, trebuie să avem în vedere că în ultimele două-trei săptămâni piaţa a fost într-o stare de aşteptare şi o oarecare frică a investitorilor de a intra la cumpărare. Cei care au vrut să vândă acum, după data de dividend, a trebuit să o facă la preţuri mai mici, pentru că volumele nu au crescut spectaculos faţă de şedinţele an­te­rioare. Un motiv pentru aceste scăderi mai mari decât valoarea dividendului este reprezentat şi de creşterile accelerate ale acţiunilor la propunerile de dividend, care au fost mai mari decât cota propusă în sine", a afirmat Moldovan.

Acţiunile Oltchim au continuat linia ascendentă din precedenta şedinţă şi au urcat cu 12,86%, la 0,61 lei.

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 6,5 milioane de lei. Titlurile au scăzut cu 2,98% sau 0,025 lei, la 0,815 lei, cu doar o zi înainte de data ex-dividend.


De urmărit astăzi