Victor Ponta, grăbit să ocupe fotoliul lui Emil Boc la Palatul Victoria. Antonescu: "Premierul nu trebuie să fie expert, ci trebuie să aibă o susţinere politică solidă""

Autor: Iulian Anghel 12.05.2011

Uniunea Social Liberală (USL - compusă din PSD şi PNL) îl va propune pe şeful social-democraţilor Victor Ponta (39 de ani) pentru funcţia de premier, dacă Emil Boc va demisiona în urma alegerilor de sâmbătă din PDL.

Anunţul a fost făcut de preşedintele PNL Crin Antonescu astăzi la Piaţra Neamţ.

În PDL circulă varianta că Emil Boc ar putea demisiona din fruntea Guvernului, dacă va câştiga alegerile din PDL în care se confruntă cu Vasile Blaga şi Teodor Paleologu. În iarnă, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că este nevoie de un premier tehnocrat, Boc urmând să se ocupe de partid şi de pregătirea acestuia pentru alegerile viitoare.

"Candidatul la preşedinţie aparţine unui partid (în USL n.n.), iar la funcţia de premier celuilalt. Dacă Boc demisionează, USL va face o propunere de candidat şi foarte probabil va fi Victor Ponta. Nu-l acceptam nici pe Mihai Tănăsescu (fost ministru PSD al finanţelor, reprezentantul României la FMI - n.n.) şi nici altă propunere a preşedintelui Băsescu", a susţinut Antonescu, citat de televiziunile de ştiri.

Constituţional, preşedintele desemnează un premier care este obligat ca, în termen de 10 zile, să prezinte Parlamentului o formulă de cabinet şi un program de guvernare. Parlamentul decide prin vot majoritar dacă învesteşte acel cabinet.

Într-un singur caz preşedintele este obligat de Constituţie să desemneze un candidat dintru-un partid sau o alianţă, anume atunci când acel partid sau alianţă a câştigat alegerile cu peste 50% din voturi. În rest, şeful statului poate desemna un candidat pentru fotoliul de prim-ministru din rândurile oricărui partid care a ajuns în Parlament. Nu a existat până în prezent, după revoluţie, o situaţie în care un partid să fi câştigat 50% din voturi (facem abstracţie de anul 1990 când FSN a avut mai mult de jumătate din voturi). Aşadar, ca să fie sigură că va guverna după alegerile legislative din 2012, USL trebuie să câştige 50% din voturi.

Referindu-se la experienţa lui Ponta de a conduce un guvern, Antonescu a spus: "Nu scrie nicăieri că premierul trebuie să fie expert, ci trebuie să aibă o susţinere politică solidă".