Boc şi Blaga, doi lideri fără carismă se bat să conducă un partid plin de sine, dar urât de toţi

Autor: Iulian Anghel 12.05.2011
Toamna anului 2000. În faţa unei mulţimi entuziaste Petre Roman îşi lansează candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Prezentarea candidatului cade în sarcina lui Traian Băsescu. "Petre eşti cel mai bun!", strigă Băsescu, fluturându-şi mâinile în aer.
În primăvara anului următor Petre Roman avea să fie îndepărtat de la şefia PD de acelaşi Băsescu. Pe cer răsărea steaua lui. Manifestându-şi sprijinul pentru Emil Boc la conducerea PDL (fostul PD), Băsescu arată că nu s-a putut desprinde nici la şase ani de mandat prezidenţial de fostul său partid pe care încearcă în continuare să-l controleze. Partidul are aceeaşi problemă: nu se poate desprinde de Traian Băsescu, omul care i-a adus toate victoriile însemnate în lupta politică. Carisma lui Băsescu a făcut diferenţa.


Partidul Democrat Liberal îşi alege mâine preşedintele pentru următorii patru ani. Are de optat între actualul preşedinte pre­mierul Emil Boc şi "buldogul" Vasile Blaga, secretarul general al PDL.

Are de ales între un om care a câştigat două mandate de primar al Clujului în 2004 şi 2008 - sacrificându-se un an mai târziu pentru a deveni premier, după cea de-a doua retragere a lui Theodor Stolojan, căruia i se încredinţase, iniţial, mandatul să formeze Guvernul - şi unul care a pier­dut o bătălie stra­te­gică, cea pentru Bu­cu­reşti, în 2008, dar care s-a aflat în spatele tu­turor vic­to­ri­ilor lui Tra­ian Băsescu. Cel de-al trei­lea candidat, Teodor Paleo­logu, nu este decât o pată de culoare.

Traian Băsescu va participa la reuniunea democrat-liberalilor. Va pune prezenţa sa presiune pe delegaţi în favoarea lui Emil Boc? Greu de spus acum.

Ziua de azi i-ar putea aduce premierului un plus de credibilitate în faţa delegaţilor care vor alege noul preşedinte al partidului. Institutul Naţional de Statistică (INS) publică astăzi datele privind eco­nomia în primul trimestru al lui 2011. După cum ara­tă informaţiile pre­limi­nare, va exista o creş­tere economică de 0,5-0,6% faţă de trimestrul IV al lui 2010. Sâmbătă premierul poa­te să le spună dele­gaţilor: am luat măsuri du­re, dar ele îşi arată acum roadele.

Ar fi prima şi ultima zi de campanie în PDL când s-ar vorbi despre starea ţării şi a economiei. Emil Boc, ca premier, a făcut multe astfel de declaraţii de-a lungul vremii, dar teme de acest fel au lipsit din campania electorală internă.

O singură dată s-a exprimat Vasile Blaga cu privire la starea economiei şi la politica Guvernului şi anume când a fost întrebat ce crede despre decla­raţiile lui Traian Băsescu potrivit cărora trebuie să rămânem în continuare foarte prudenţi în privinţa politicilor economice. Blaga a aprobat aceste măsuri, ceea ce înseamnă că nu contestă politica de austeritate. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă şi cu alţi pdl-işti, mai cu seamă cei care deţin poziţii publice. Pentru că anul viitor vor fi alegeri şi, socotind după încrederea în sondaje, partidul ar putea pierde nu doar jumătate din nu­mă­rul actual de parla­men­tari, ci şi de primari, con­si­lieri judeţeni sau locali. Adică mii de poziţii în ad­ministraţie, lucru care va diminua dra­matic influ­en­ţa partidului sau puterea sa de nego­ciere pe diferite proiecte şi, în cazul unora, avantaje personale.

Iliescu, Roman, Băsescu - stâlpii unei istorii jalonate de trădări şi iubiri de o zi. Momentele cheie ale PD în ultimii 20 de ani

Aşadar, campania in­ter­nă nu s-a axat pe programe. Subiectul central a fost: care dintre candidaţi este capabil să păstreze partidul la putere după alegerile din toamna viitoare? Partidul încă mai speră la o astfel de minune, iar raţiunea este următoarea: dacă USL (PSD şi PNL) nu câştigă 50% dintre voturi, atunci preşedintele Traian Băsescu desemnează, potrivit Constituţiei, un premier care să formeze Guvernul din rândurile partidelor care au intrat în Parlament. Manevra i-a ieşit de două lui Traian Băsescu - în 2004, când l-a desemnat pe Tăriceanu, deşi acesta nu avea o majoritate parlamentară, şi în 2008, când l-a desemnat pe Emil Boc în aceleaşi condiţii. Iată, aşadar, oricum o iei te loveşti de Traian Băsescu.

De altminteri, Emil Boc a jucat în campanie cartea apropierii de preşedinte.

"Voi câştiga" pentru că am fost întotdeauna alături de câştigători, spune Boc cu referire la Traian Băsescu. Puterea noastră stă în Traian Băsescu şi în coeziunea internă, adaugă el.

Astfel de luări de poziţie, la care se adaugă faptul că premierul nu a făcut niciun anunţ public major în anii din urmă, mesajele bune sau dure venind de la Cotroceni, au întărit ideea că, de fapt, omul pe care Băsescu îl numeşte "un partener loial" nu este decât un subordonat disciplinat al preşedintelui.

Puterea lui Traian Băsescu în PDL s-a mani­festat în anii din urmă într-un mod curios. Băsescu este cel care, pe când era preşedinte al partidului, a adus în PD figuri noi şi proaspete precum Emil Boc, Anca Boagiu, Liviu Negoiţă, Roberta Anas­tase şi, mai nou, Cristian Preda, Sever Voinescu sau Monica Macovei. Dar mulţi nu au evoluat na­tural în politică, ochiul lui Traian Băsescu ve­ghind atent de la Cotro­ce­ni asu­pra a ceea ce se în­tâm­plă în aleea Modro­gan, se­diul central al PDL. Multe dintre figurile noi nu au confirmat, altele nu au fost lăsate să o facă. Garda veche - cu excepţia lui Vasile Blaga - a fost ne­voi­tă şi ea să cedeze. Adriean Videanu şi Radu Berceanu nu candidează pentru vreo funcţie. Nu o va face nici Cristian Preda, nici Theodor Stolojan, nici Valeriu Stoica. Cei rămaşi în cursă precum Ioan Oltean, Sorin Frunzăverde sau Sulfina Barbu sunt cunoscuţi pentru aplombul verbal şi lipsa ideilor virgine. Cu cine să ai atunci o dezbatere? Iată că, uitându-se în propria-i ogradă, PDL nu găseşte de săptămâni bune un om pe care să-l pună în fruntea Ministerului Muncii.

În apărarea proprie-i poziţii de candidat, Vasile Blaga, aflat în conflict ne­declarat cu Traian Băsescu, susţine că va conduce par­tidul cu o mână de fier, aşa cum a făcut-o şi Traian Băsescu. "Partidul nu are nevoie de un caporal", i-a dat replica preşedintele. Dar de ce are atunci ne­voie? De Emil Boc, sus­ţine Băses­cu: "Mi-a fost un partener loial".

Dacă Boc va câştiga, atunci îşi va consolida po­zi­ţia în guvern. Sau îl va ruga Băsescu să se ocupe de par­tid casă vină altcineva la guvern.

Dacă Boc va pierde în faţa lui Blaga, atunci primul dintre perdanţi va fi chiar Traian Băsescu. Ar fi prima lui înfrângere politică.