"Titluri în cădere, căutăm soluţii" - ANRP cere eşalonarea despăgubirilor cu acţiuni Fondul Proprietatea pentru a nu scădea preţul

Autor: Andrei Chirileasa 12.05.2011

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a cerut Guvernului să aprobe eşalonarea despăgubirilor cu acţiuni la Fondul Proprietatea (FP), pentru a nu pune presiune pe preţul acţiunilor, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

"Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a supus aprobării Executivului în şedinţa de miercuri, 11 mai 2011, un proiect de act normativ pentru completarea Hotărârii de Guvern nr. 1095/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Această completare oferă posibilitatea emiterii eşalonate a titlurilor de conversie aferente dosarelor cu cereri de opţiune, depuse în perioada 11 ianuarie - 29 aprilie 2011 (perioada de suspendare a emiterii titlurilor de conversie, ca efect al listării Fondului Proprietatea la bursă)", se arată într-un comunicat al ANRP.

În comunicat se mai precizează că "în situaţia în care titlurile de conversie aferente dosarelor de opţiune depuse în perioada sus-menţionată ar fi fost transmise către Depozitarul Central într-un termen foarte scurt, exista posibilitatea distorsionării pieţei de capital" şi că "scăderea preţului de piaţă al acţiunilor Fondului Proprietatea ar fi putut avea efecte negative asupra procesului de acordare a despăgubirilor cuvenite foştilor proprietari ai imobilelor naţionalizate".

Potrivit datelor furnizate de ANRP la finele lunii aprilie, în perioada 11 ianuarie - 29 aprilie 2011 s-au realizat cereri de opţiune pentru acţiuni FP din partea a circa 1.200 de posesori de titluri de despăgubire, vizând un unmăr de circa 1,5 miliarde de acţiuni FP, adică peste 10% din capitalul fondului. Perspectiva ca aceste acţiuni să treacă de la Ministerul de Finanţe la titlularii titlurilor de despăgubire, începând cu data de 2 mai, şi să ajungă apoi pe Bursă, a determinat scăderi puternice pentru acţiunile FP, care au atins un nou minim pe parcursul şedinţei de joi, când au coborât în deschidere la 0,5 lei.

Titlurile FP şi-au revenit pe finalul şedinţei, după ce Mediafax a publicat o informaţie obţinută dintr-un document al Guvernului conform căreia executivul va încerca să împingă până la 1 iulie termenul de realizare a conversiilor în acţiuni.