Kazahii au raportat un profit de 88 mil. euro la Petromidia, dar din operaţiuni financiare

Autor: Andrei Chirileasa 12.05.2011

Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), compania care operează rafinăria Pe­tro­mi­dia, controlată de grupul kazah KazMu­naiGaz, a raportat în primul trimestru un pro­fit net de 372 mil. lei (88 mil. euro), faţă de pier­deri de 225 mil. lei (54 mil. euro) în pe­rioada similară a lui 2010, potrivit situaţiilor fi­nanciare conform standardelor româneşti de contabilitate (RAS) publicate pe Bursă.

Acesta este cel mai mare profit tri­mes­trial raportat de companie de la pre­luarea ei de către kazahi în 2007, de la Dinu Patriciu.

Câştigurile au provenit însă exclusiv din ope­raţiuni financiare, respectiv reevaluarea da­toriilor pe termen lung în valută, în condiţiile în care leul s-a întărit semnificativ faţă de dolar şi euro în primul trimestru. Astfel, rezultatul financiar a fost pozitiv, de 440 mil. lei (104 mil. euro).

Datoriile totale ale companiei se ridicau la finele lunii martie la 5,57 mld. lei (1,35 mld. euro).

Pe exploatare însă, compania a raportat pierderi de 31,7 mil. lei, de circa trei ori mai mici decât în perioada similară a lui 2010, în condiţiile în care cifra de afaceri a urcat cu 41%, la 2,42 mld. lei (572 mil. euro).

La nivel consolidat, grupul Rompetrol Rafi­nare a raportat afaceri de 1,07 mld. do­lari (circa 760 mil. euro), în creştere cu 27%, şi pierderi de 11,3 mil. dolari (8 mil. euro), de cinci ori mai mici decât în primul tri­mes­tru al lui 2010. Raportările consolidate sunt conform standardelor internaţionale de con­tabilitate (IFRS), în care regulile privind re­evaluarea datoriilor sunt puţin diferite, şi cu­prind şi rezultatele subsidiarelor com­paniei, respectiv reţeaua de benzinării Rom­petrol Downstream şi divizia de petro­chimie Rompetrol Petrochemicals, astfel ex­pli­cându-se diferenţele semnificative din­tre cifrele raportate.

Acţiunile Rompetrol Rafinare sunt lis­ta­te la Bursă, dar sunt puţin lichide, după ce gru­pul Rompetrol a preluat anul trecut ma­joritatea titlurilor de la acţionarii mino­ri­tari. Compania are o capitalizare de 302 mil. euro.