De ce renunţă Agricultura la amenda pentru terenul nelucrat: „Sunt destule taxe“

Autori: Gabriel Razi , Liviu Iancu - Mediafax 12.05.2011

Legea care ar permite suprataxarea proprietarilor care nu îşi lucrează terenurile agricole, susţinută puternic la nivel declarativ de mai mulţi membri ai Guvernului şi care ar fi adus 200 mil. euro la bugetul de stat, riscă să rămână în stadiu de proiect, justificarea oferită de Ministerul Agriculturii fiind că "sunt destule taxe".

"Neoficial, decizia politică a fost: «Băi, avem destule taxe!»", a declarat ieri Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în cadrul unei conferinţe pe teme agricole.

Mult discutata lege nu a avut însă până acum nici macăr forma unui proiect, existând doar declaraţii pe această temă.

Ideea impozitării terenurilor agricole nelucrate a fost anunţată de ministrul agriculturii Valeriu Tabără la începutul acestui an, dar propunerea a fost susţinută şi de mi­nis­trul de finanţe Gheorghe Ia­lomi­ţia­nu, dar şi de preşe­din­tele Traian Băsescu

Dacă la începutul acestui an Valeriu Tabără sus­ţinea ideea de intro­du­ce­re a unei suprataxe de 400/lei (100 euro) pe hec­tar pentru pro­prie­tarii care nu îşi lucrează te­renurile agricole, discursul mi­nis­tru­lui s-a schimbat trep­tat în ultimele luni. El a venit ul­terior cu precizări spu­nând că legea poate fi apli­ca­tă doar celor care nu îşi igienizează terenurile, că este necesară sincroniza­rea acestei măsuri cu legea arendării, dar şi că măsura întârzie pentru că doreşte ca această lege să fie adoptată prin vot parlamentar şi nu prin ordonanţă de urgenţă.

Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare, din care 9,4 milioane sunt terenuri arabile. În prezent nu există o statistică clară privind suprafaţa terenurilor nelu­cra­te, însă se estimează că există între 1 şi 2 milioane de hec­ta­re de teren pe care cresc buruieni. În bani, dacă pe tere­nu­rile ne­lucrate s-ar planta grâu sau porumb în agricultura ro­mâ­neas­că ar intra în total între 400 mil. euro şi 800 mil. euro, având în vedere preţurile actuale de pe pieţele internaţionale.

Decizia anunţată de Tabără a fost apreciată şi de marii pro­ducători agricoli precum Ioan Niculae, Culiţă Tărâţă sau Adrian Porumboiu, care exploatează împreună aproape 100.000 de hectare de teren agricol.

Recent, Ioan Niculae a declarat că străinii deţin în România peste 150.000 de hectare de teren agricol pe care nu le lucrează, acestea fiind achiziţionate doar pentru a primi subvenţii. "Ar fi foarte bine venită legea taxării celor care nu îşi lucrează terenurile", spunea în urmă cu câteva zile proprietarul Interagro. El a adăugat că România a ajuns în situaţia de a exporta subvenţii, pentru că foarte mulţi italieni, germani, austrieci, unguri au cumpărat terenuri şi primesc pentru ele sprijin de la stat, fără să le fi lucrat vreodată.