Şeful Statisticii este astăzi cel mai important om din România

Autor: Sorin Pâslaru 12.05.2011

Doar 11 oameni ştiu mai devreme cu câteva ore cel mai important indicator: valoarea PIB pe trimestrul I. Dacă rezultatul va fi cu plus, atunci tehnic România a ieşit din recesiune.



Doar 11 oameni ştiu mai devreme cu câteva ore valoarea celui mai aşteptat indicator din Ro­mâ­nia, care va fi dat astăzi publicităţii: creşterea PIB pe primul trimestru din 2011 faţă de trimestrul IV al anului 2010. În cazul în care rezultatul va fi pozitiv, economia românească iese tehnic din recesiune, după mai bine de doi ani de cădere economică.

10 din aceştia sunt membrii De­par­tamentului Conturi Naţionale din cadrul Institutului de Statistică (INS), iar al 11-lea este preşedintele institutului, Vergil Voineagu, care va fi pentru o zi cel mai important om din România.

Evoluţia PIB-ului pe primul trimestru, care este publicată astăzi de Sta­tistică sub formă de semnal, adică sub for­mă preliminară, fiind supusă revizuirilor ulterioare în funcţie de alte date care vor apărea, este aşteptată cu sufletul la gură de aproape toată economia românească, dar în primul rând de oamenii politici. Şi preşedintele Traian Băsescu, şi premierul Emil Boc au anunţat că sunt şanse ca economia să aibă o evoluţie pozitivă pe trimestrul I 2011 faţă de trimestrul IV al lui 2010.

Anunţul se face astăzi la ora 9.00 către 300 de jurnalişti printr-un e-mail trimis de aşa-numitul Serviciu de Di­se­mi­na­re a datelor statistice din cadrul INS, iar jurnaliştii au embargo, adi­că nu au voie să-l publice până la ora 10.00. Calculul se finalizează cu ma­xi­mum 24 de ore înainte, dar pot fi unele situaţii în care ultimele date necesare să ajungă chiar cu două ore înain­te de trimiterea indicelui către presă, explică reprezentanţii institutului.

În acest interval, care poate fi între două până la 24 de ore, doar cele 10 persoane care lucrează la INS în cadrul De­partamentului Conturi Naţionale care se ocupă de calculul PIB şi preşe­dintele INS ştiu cât este indicatorul. Nicio altă oficialitate a statului român nu are voie să-l afle înainte de ora 9.00 din ziua anun­ţată pentru publicare, adică ora trimiterii către presă a comunicatului.

În jurul datei PIB pe T1 s-a creat o mare aşteptare: dacă va fi peste 0%, adică pozitiv, chiar şi 0,1%, guvernul va spune că economia a ieşit din recesiune.

Tehnic, două scăderi consecutive ale PIB-ului trimestrial indică intrarea unei economii în recesiune, ceea ce s-a întâmplat cu economia românească în trimestrul IV din 2008 şi trimestrul I din 2009. Invers, nu este valabil, adică două trimestre de creştere nu sunt echivalente cu ieşirea din recesiunea, dar aşteptarea mass-media şi a publicului s-a creat în acest sens şi astfel indicatorul va avea valoare în primul rând psihologică, ceea ce pentru economie înseam­nă mult, afirmă specialiştii.

Calculul PIB-ului pe trimestrul 1 începe când vin primele date pe ianuarie, adică în februarie.

De atunci începe tezaurizarea şi prelucrarea datelor şi se fac primele calcule preliminare.

Apoi sunt foarte multe elemente care ţin de zona financiară care, susţin specialiştii de la Statistică, vin deseori cu întârziere.

Ultimele date, pentru luna martie, vin cu 24 de ore sau chiar cu 2 ore înainte de trimiterea către presă a indicelui, care anul acesta este fixat pe data de 13 mai.

În calculul PIB intră toate componentele economiei naţionale, fiind un indicator sintetic care caută să măsoare tot ceea ce se întâmplă în economia locală.