ROMÂNIA A IEŞIT DIN RECESIUNE: ECONOMIA A CRESCUT CU 0,6% ÎN T1 FAŢĂ DE T4 2010. INDUSTRIA, MOTORUL CREŞTERII. Citiţi reacţiile de astăzi ale celor mai importanţi 10 economişti din România

Autor: Adrian Voicu 13.05.2011

Produsul Intern Brut (PIB) în primul trimestru din 2011 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul anterior, arată datele flash publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2010, PIB-ul a înregistrat o creştere de 0,3%.

Tehnic, două scăderi consecutive ale PIB-ului trimestrial indică intrarea unei economii în recesiune, ceea ce s-a întâmplat cu economia românească în trimestrul IV din 2008 şi trimestrul I din 2009. Invers, nu este valabil, adică două trimestre de creştere nu sunt echivalente cu ieşirea din recesiunea, dar aşteptarea mass-media şi a publicului s-a creat în acest sens şi astfel indicatorul va avea valoare în primul rând psihologică, ceea ce pentru economie înseamnă mult, afirmă specialiştii.

În calculul PIB intră toate componentele economiei naţionale, fiind un indicator sintetic care caută să măsoare tot ceea ce se întâmplă în economia locală.

Produsul intern brut pentru trimestrul I 2011, în variantă provizorie, va fi publicat prin comunicat de presă, conform calendarului de pe site-ul INS, în data de 8 iunie 2011.

Producţia industrială este principalul motor care a reuşit să scoată economia din recesiune, în primul trimestru aceasta înregistrând o creştere cu peste 10% în primul trimestru, susţinută de toate sectoarele.