Tampiza, Lukoil: Băncile sunt cele care pot da credibilitate acestei creşteri economice prin reluarea activitaţii de creditare

Autor: Roxana Petrescu 13.05.2011

Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil România, actual reprezentant local al preşedintelui grupului rusesc, Vagit Alekperov, spune că este rezervat privind vestea legată de creşterea de 0,6% a PIB-ului în primul trimestru, la nivel european fiind în continuare probleme majore care pot afecta şi piaţa locală.

"Pentru România este o veste bună, poate să dea un anumit elan, dar eu nu sunt atât de optimist pentru că încă mai sunt multe probleme de rezolvat la nivel european. Veştile privind Grecia sau Portugalia nu sunt bune şi de aceea eu sunt mai rezervat. Pe de altă parte, băncile din România sunt cele care pot da credibilitate acestei creşteri economice prin reluarea activităţii de creditare cu mediul de afaceri, şi nu doar cu statul", a mai spus Tampiza.

De exemplu, băncile au preferat să depună la BNR echivalentul a 320 mil. euro în fiecare zi lucrătoare din primele patru luni, pentru a scăpa de lichiditatea excedentară, în loc să caute clienţi cărora să le vândă credite. Acest lucru se explică prin faptul că instituţiile financiare nu sunt încă dispuse să-şi asume riscuri prea mari în economie în condiţiile în care creditele neperformante continuă să se acumuleze şi se văd nevoite să pună mai mulţi bani deoparte pentru a acoperi pierderile generate de aceste împrumuturi.