Ionut Dumitru: alimentarea ideii ca acum ne putem permite cresterea cheltuielilor sociale sau scaderea taxelor este periculoasa

Ziarul Financiar 13.05.2011

Cifrele de crestere economica din primul trimestru sunt in linie cu asteptarile noastre. Dupa cresterea economica de 0.1% in trimestrul IV 2010 fata de trimestrul III 2010 inregistrata in Romania, am inregistrat si in T1 2011 o crestere economica trimestriala pozitiva de 0.6%, ceea ce ar putea insemna o iesire "tehnica" din recesiune.

Insa cresterea PIB pentru doua trimestre consecutive pentru evaluarea iesirii din recesiune este un criteriu fara un fundament economic foarte solid (a fost sugerat intr-un articol din New York Times in 1975 de catre un statistician), fiind mai degraba unul conventional, statistic.

O definiţie mai complexă a recesiunii si, prin corespondenta, a iesirii din recesiune, cu fundamente economice mai solide, este cea pe care o utilizeaza Biroul Naţional de Cercetare Economică (NBER) din SUA. Conform NBER, recesiunea reprezintă "un declin semnificativ al activităţii economice la nivel national, care durează mai mult de câteva luni şi este vizibil prin scăderea produsului intern brut, a veniturilor reale ale populaţiei, a numărului de angajaţi din economie, a producţiei industriale şi a vânzărilor cu amănuntul şi cu ridicata."

Nu se poate contesta faptul ca activitatea economica in Romania a inregistrat o recuperare in ultimele luni, insa este de anticipat ca aceasta revenire sa fie una graduala si relativ inceata.

Cred insa ca proclamarea cu tarie a iesirii din recesiune pe baza celor 2 trimestre de crestere economica inca modesta si alimentarea asteptarilor ca acest lucru ne va permite sa crestem cheltuielile sociale si poate chiar sa scadem si taxele poate fi extrem de periculoasa.

Cred ca avem mai degraba nevoie de o atitudine rezervat-optimista, prudenta si de transmiterea unor mesaje realiste. Realitatea este ca Romania nu si-a incheiat programul de consolidare fiscala (deficitul bugetar trebuie redus sub 3% din PIB in 2012, de la 6.5% din PIB in 2010), suntem abia la jumatatea drumului si o crestere economica de 1.5% in 2011 si in jur de 3.5% in 2012 (asa cum arata prognozele in acest moment) nu ne vor permite cresterea nivelului de trai prea rapid, daca vrem ca acest lucru sa se produca in mod sustenabil.


Masurile de ajustare adoptate deja in sectorul bugetar ne-au pozitionat pe o traiectorie de consolidare fiscala care insa nu s-a incheiat, iar reversarea acestora nu ar face decat sa ne abata de la aceasta traiectorie si chiar sa ne plaseze din nou pe o traiectorie nesustenabila. Aceste argumente au o semnificatie aparte, mai ales ca discutam de un an 2012 electoral in cazul Romaniei si de riscuri semnificative care planeaza la nivel international (legate in primul rand de problemele de sustenabilitate a datoriei publice cu care se confrunta unele tari europene).

Ionut Dumitru este presedintele Consiliului Fiscal si economist sef la Raiffeisen Bank Romania