Nicolaie Chidesciuc, ING Bank: Nu este exclusa o usoara contractie a industriei in trimestrul al doilea si deci nici un PIB negativ

Ziarul Financiar 13.05.2011

Cresterea PIB cu 0,6% in primul trimestru al acestui an confirma asteptarile analistilor, precum si, cel mai probabil, revenirea graduala a economiei romanesti asa cum noi am subliniat de mai multe ori. Pana la finalul acestui an cred ca este rezonabil sa ne asteptam la rate trimestriale de crestere a PIB inferioare lui 1%.

Conform estimarilor noastre industria a contribuit cu circa 0,6 puncte procentuale la dinamica pozitiva din primul trimestru, celelalte sectoare practic anulandu-se reciproc (unele au crescut, cum ar fi serviciile, iar altele au scazut, cum ar fi constructiile).

Pe de alta parte, incetinirea industriei este evidenta atat in Romania, cat si in tarile din jurul nostru, inclusiv in vestul Europei. Nu este exclusa o usoara contractie a industriei in trimestrul al doilea, ceea ce indica o cifra de crestere a PIB mult mai scazuta fata de primul trimestru (usor peste zero sau chiar negativa daca probabila revenire a serviciilor nu va continua).

Stirea este indubitabil pozitiva, insa discutiile privind "iesirea tehnica" din recesiune sunt eronate si premature. Practic, nu exista o asemenea definitie, ci doar cea a National Bureau of Economic Research (http://www.nber.org/cycles/recessions.html), institutie care admite ca nu are o definitie precisa. Mai mult, NBER anunta iesirea/intrarea in recesiune cu o intarziere de mai mult de un an de zile fiindca datele statistice pot suferi revizuiri substantiale.

Nicolaie Alexandru-Chideşciuc este economistul-şef al ING Bank