S&P a revizuit în scădere ratingul OTE, după retrogradarea Greciei

Ziarul Financiar 13.05.2011

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit, vineri, în scădere cu o treaptă ratingul pentru credite pe termen lung al grupului elen OTE, prezent şi în România, după ce a retrogradat, luni, calificativul suveran al Greciei.

Calificativul pentru împrumuturi pe perioadă lungă a fost revizuit de la "BB" la "BB-", iar cel pentru credite pe termen scurt a fost confirmat la "B", potrivit unui comunicat al S&P. Ratingul "BB-" are perspectivă negativă.

Totodată, agenţia a renunţat la supravegherea cu implicaţii negative a ratingurilor OTE, declanşată în decembrie anul trecut.

Perspectiva negativă reflectă posibilitatea unei noi revizuiri în scădere în următoarele 12 luni, dacă situaţia lichidităţilor OTE se înrăutăţeşte, S&P anticipează o disponibilitate de sprijin mai redusă din partea celui mai mare acţionar, grupul german Deutsche Telekom, sau rezultatele operaţionale se înrăutăţesc peste aşteptări. Deutsche Telekom deţine 30% din acţiunile OTE.

S&P a retrogradat, luni, ratingul Greciei cu două trepte, de la nivelul "BB-" la "B", din cauza îngrijorării că restructurarea datoriilor devine tot mai probabilă.