Yahoo!, furat de chinezi. Cum a reuşit CEO-ul grupului Alibaba să fure cât 40 de hoţi?

Autor: Adrian Voicu 13.05.2011

Compania internet Yahoo, care deţine 43% din Alibaba, având un loc în consiliul de conducere al companiei, s-a pomenit fără divizia de comerţ electronic a grupului chinez, compania americană anunţând joi că a fost informată despre această operaţiune de-abia in martie 2011, deşi schimbarea ar fi avut loc încă din iulie 2009.

Grupul chinez Alibaba a declarat că ar fi spus consiliului de conducere în iulie 2009 că a transferat proprietatea asupra diviziei de comerţ electronic CEO-ului Alibaba Group, Jack Ma.

Cu toate acestea, conform Yahoo, transferul ar fi avut loc "fără cunoştinţa şi fără aprobarea consiliului de conducere şi acţionarilor grupului Alibaba".

Într-un comunicat adresat bursei marţi, Yahoo a anunţat că Ma a preluat controlul absolut asupra Alipay, serviciu similar lui PayPal, în urma anunţului valoarea acţiunilor căzând cu 9,8%.

Scandalul vine pe fondul tensiunilor dintre Yahoo şi Alibaba Group, compania chineză dorind să îşi răscumpere participaţia deţinută de Yahoo în cadrul grupului. Carol Bartz, CEO-ul Yahoo, declara pentru Reuters în septembrie că Alibaba abordează Yahoo în mod "constant" în privinţa răscumpărării participaţiei, compania americană neavând însă de gând să renunţe la aceste active.

Activele din Asia ale Yahoo, care includ o participaţie de 35% în cadrul Yahoo Japan, reprezintă cel puţin jumătate din valoarea de piaţă a Yahoo.

Jerry Yang, fost CEO al Yahoo este în prezent membru în consiliul de conducere al Alibaba Group.