„Atac“ la regele centrului vechi: La Mama şi şaormeria Dristor îi fac concurenţă lui Petrescu

Autor: Cristina Rosca 14.05.2011

Restaurantele La Mama şi şaormeriile Dristor sunt unii dintre cei mai importanţi jucători pe segmentul lor de piaţă şi intră astfel în competiţie directă cu restaurantele City Grill şi Bundetot, ambele controlate de Dragoş Petrescu, supranumit "regele centrului vechi" pentru că deţine în această zonă mai multe localuri.

Dragoş Petrescu a fost primul om de afaceri care a mizat pe această zonă, cu cinci ani în urmă, când lucrurile arătau total diferit. Mai mult, cluburile şi barurile puteau fi numărate pe degete. Acum vorbim de peste o sută de restaurante şi cafenele pe străzile din centrul istoric al Capitalei.

După ce s-a poziţionat strategic în centrul Capitalei cu mai multe dintre brandurile sale - Caru cu Bere, City Grill, şaormeria Bundetot şi barul Cantina Sport Bar -, Petrescu se uită acum şi spre alte zone precum Bucur Obor sau Pache Protopopescu.

Petrescu nu a putut fi contactat ieri pentru mai multe informaţii.

Dragoş Petrescu este asociat în unele din afacerile sale cu Daniel Mischie şi cu familia lui Marian Alecu, care a condus mai mulţi ani reţeaua McDonald's.

Mahu pune ochii pe centrul vechi

La polul opus, Cătălin Mahu, proprietarul companiei Trotter Restaurant care controlează restaurantele La Mama şi cafenelele Cafepedia, intră în premieră în centrul vechi. El deschide astfel al optulea restaurant La Mama pe Lipscani, în apropiere de bulevardul Brătianu, în locul magazinului de îmbrăcăminte Dika.

Magazinul Dika din centrul vechi are o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, cu 100 de metri pătraţi la subsolul magazinului. Reprezentanţii magazinului au confirmat închiderea acestuia în această săptămână. Brandul Dika va mai rămâne astfel doar cu magazinul din Piaţa Romană, care are o suprafaţă de circa 200 de metri pătraţi.

"Restaurantul La Mama din centrul vechi se va deschide într-o lună şi jumătate, maxim două luni. Investiţia necesară acestui proiect a fost de circa 150.000 de euro", a spus Mahu.

Planurile sale în această regiune a capitalei, care în fiecare zi din vara anului trecut a găzduit circa 60.000 de persoane, nu se opresc însă aici. Omul de afaceri, care în 1999 a pus bazele lanţului de restaurante La Mama împreună cu Dragoş Petrescu, care după şase ani a cedat partea sa şi a decis să continue singur, cu o altă reţea - City Grill -, spune că în urmă cu circa patru ani a cumpărat un spaţiu în centrul vechi, pe care recent a început să îl renoveze şi să îl consolideze.

Deşi nu vrea să dea detalii despre amplasarea acestui spaţiu sau despre ce urmează să deschidă, Mahu a spus că va mai deschide alte două unităţi în zonă, şi niciuna nu va fi La Mama.

Omul de afaceri mai deţine lanţul de trei cafenele Cafepedia.

Şaorma de centrul vechi

La celălalt capăt al centrului vechi faţă de La Mama, în apropiere de Calea Victoriei şi de şaormeria Bundetot, s-a deschis la sfârşitul săptămânii trecute a cincea unitate Dristor Kebap.

"Am deschis duminică o şaormerie în centrul vechi, cu o suprafaţă de 60-70 de metri pătraţi. Anul acesta avem în plan să mai deschidem cel puţin una", a spus Şerban Ionuţ, directorul comercial al shaormeriilor Dristor Kebap.

Sub acelaşi brand mai sunt deschise alte patru unităţi - în cartierul Dristor, în apropiere de bulevardul Mărăşeşti, în centrul comercial Sun Plaza şi în centrul comercial Plaza Mall.

"Încasările celor patru sunt similare, în condiţiile în care cele două de sine stătătoare sunt deschise nonstop, iar cele din malluri se închid la zece", spune el fără a da cifre privind vânzările.

Vânzările companiei Dristor Kebap au fost de 4,6 mil. lei (circa 1,1 mil. euro) în 2009 potrivit Registrului Comerţului. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, familia Pakcan controlează Dristor Kebap (unul dintre cele mai extinse lanţuri de shaormerii de pe piaţă), alături de mai multe companii cu activităţi în domeniul restaurantelor - Gullu Baba, Kebab Shop şi Palmet Foods, precum şi în domeniul creşterii păsărilor Avicola Manasia şi Ferma Manasia.

Deşi Şerban Ionuţ nu dă cifre privind suma investită în centrul vechi, spune că într-o şaormerie investiţia medie este de 700-800.000 de euro.

Dristor Kebap a deschis cea de-a cincea unitate în apropiere de Bundetot a lui Dragoş Petrescu, într-o zonă cu trafic pietonal intens, la doar câteva minute de mers pe jos de magazinul Unirea, kilometrul zero al Capitalei.

Înainte de a deschide un restaurant, o cafenea sau o berărie, Petrescu spune că urmăreşte traficul pietonal timp de trei zile consecutive pe toate segmentele orare.

Traficul minim acceptat, respectiv numărul de persoane care trebuie să treacă prin faţa localului, este de 7.000 de persoane.

Dragoş Petrescu a obţinut din businessurile pe care le are 16 milioane de euro anul trecut, în creştere de la 12,4 mil. euro în 2009.

Afacerile Trotter Restaurant au fost de circa 6,9 mil. euro în 2009.

Piaţa şaormeriilor, estimată la circa 200 de milioane de euro anul trecut, este doar unul dintre segmentele de pe piaţa restaurantelor estimată de ZF între 800 şi 900 de milioane de euro.