Arestarea lui Strauss-Kahn păteză reputaţia FMI

Autor: Bogdan Cojocaru 15.05.2011

Arestarea directorului general al Fondului Monetar Internaþional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, pentru acuzaþii de agresiune sexualã, tentativã de viol şi sechestrare de persoană, aruncă în haos conducerea instituţei financiare internaţionale şi pãteazã reputaþia unei instituþii care a jucat un rol central în lupta împotriva crizei economice mondiale, scrie Wall Street Journal.

Strauss-Kahn era vãzut ca un lider cu puterea de a aduce o rezolvare crizei datoriilor din zona euro.

Şeful FMI susþinea cu convingere salvarea Greciei, chiar ºi în faþa neîncrederii referitoare la capacitatea şi determinarea guvernului de la Atena de a respecta condiþiile stabilite pentru primirea unui pachet de asistenţã de 110 miliarde de euro la care contribuie şi instituþia financiarã internaþionalã.

Statele emergente au pus sub semnul îndoielii mai multe aspecte ale ale rãspunsului FMI, unii dintre membrii Fondului sugerând cã "dacã unul dintre ei ar avea probleme, instituþia nu le-ar fi întins o frânghie atât de lungã".

Punerea pe tuºã a lui Strauss-Kahn ar da acestor þãri mai multã putere sã respingã o implicare a FMI în unele state europene.