Eurovision 2011: Vedeţi aici cifrele de audienţă

Autor: Madalina Cerban - Mediafax 15.05.2011




Finala Eurovision 2011 a adus canalului de televiziune TVR 1 poziţia de lider de audienţă sâmbătă, între orele 22.00 - 01.28, la nivel naţional şi urban. La Eurovision 2011, membrii trupei Hotel FM, reprezentanţii României, s-au clasat pe poziţia 16-17, la egalitate cu Rusia, informează Televiziunea Publică.

Finala Eurovision a fost urmărită la nivel naţional de 859.000 de telespectatori, ceea ce corespunde unui rating mediu de 4,3% şi unei cote medii de piaţă de 15,7%.

La nivelul publicului urban, competiţia a fost vizionată de o medie de 629.000 de telespectatori, corespunzând unui rating mediu de 5,5% şi unei cote medii de piaţă de 18,7%.

Minutul cu cea mai mare audienţă la Eurovision 2011, cum era de aşteptat, s-a înregistrat în momentul când băieţii de la Hotel FM au urcat pe scenă. Astfel, la ora 23.20, TVR 1 era urmărit de 729.000 de telespectatori din mediul urban (rating 6,3%, share 19%).

Trupa Hotel FM, reprezentanta României la Eurovision 2011, s-a clasat pe poziţia 16-17, la egalitate cu Rusia, obţinând 77 de puncte, în concursul a cărui finală a avut loc, sâmbătă seară, la Düsseldorf Arena, Germania, în timp ce reprezentanţii Azerbaidjanului, Ell & Nikki, au câştigat competiţia.

Nigar Jamal (Nikki) şi Elar Gasimov (Ell), reprezentând Azerbaidjan, au câştigat finala Eurovision 2011 cu piesa "Running Scared". Ei s-au clasat pe primul loc cu 221 de puncte, fiind urmaţi, pe locul doi, de Raphael Gualazzi din Italia (189 de puncte) şi pe locul trei de Eric Saade din Suedia (185 de puncte).

Reprezentanţii României (Gabriel Băruţa, David Bryan şi Alex Szuz), care au participat la Eurovision cu piesa "Change", au obţinut un total de 77 de puncte, din care punctajul maxim de 12 puncte a fost acordat de Italia şi Republica Moldova, 10 puncte - Belgia şi 8 puncte - Spania.

La rândul său, România a acordat 12 puncte reprezentanţilor Republicii Moldova, 10 puncte celor din Azerbaidjan şi 8 puncte reprezentanţilor Greciei.

Trupa Zdob şi Zdub, care a participat în finala Eurovision de anul acesta cu melodia "So Lucky", s-a clasat pe locul al 12-lea, obţinând 97 de puncte.

Anul trecut, România a fost reprezentată în competiţie de Paula Seling şi Ovi, care au participat cu piesa "Playing With Fire", ce s-a clasat pe locul al treilea în concurs.

La Eurovision 2011, ca şi la ediţiile precedente, multe dintre ţări au votat pe considerente regionale, acordând punctaj maxim în special vecinilor geografici sau pe considerente politice.

În decizia finală au contat în proporţie de 50% votul telespectatorilor şi 50% votul unui juriu de specialitate. Pentru România notele au fost anunţate de Malvina Cservenschi.

Un număr de 43 de ţări au fost înscrise la cea de-a 56-a ediţie a acestui concurs, organizat în Germania, după ce Lena Mayer-Landrut a câştigat competiţia de anul trecut, cu piesa "Satellite".

În finala Eurovision 2011 au participat 25 de ţări: Finlanda, Bosnia-Herţegovina, Danemarca, Lituania, Ungaria, Irlanda, Suedia, Estonia, Grecia, Rusia, Franţa, Italia, Elveţia, Marea Britanie, Moldova (Zdob şi Zdub - "So Lucky"), Germania, România (Hotel FM - "Change"), Austria, Azerbaidjan, Slovenia, Islanda, Spania, Ucraina, Serbia şi Georgia.

Concursul Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba şi Celine Dion.

La concurs participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizaţie înfiinţată în 1950 de 23 de reprezentanţi ai televiziunilor europene, într-o conferinţă care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate şi ţări non-europene, astfel explicându-se participarea unor ţări ca Maroc sau Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambiţios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească ţările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956.

Doar şapte ţări au participat în primul an - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele şapte ţări - o cifră record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. De-a lungul timpului, competiţia a suferit numeroase schimbări. Pe măsură ce tot mai multe ţări doreau să ia parte la competiţie, a fost necesară stabilirea unui sistem de selecţie. Mai multe variante au fost testate până s-a ajuns la o formă stabilă.

Prima, a doua semifinală şi finala Eurovision 2011 au fost difuzate marţi, joi, respectiv sâmbătă, în direct pe TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional.