Era produselor ieftine din China se apropie de sfârşit pentru că chinezii cer salarii mai mari

Autor: Bogdan Cojocaru 15.05.2011

Companiile chineze vor fi nevoite să crească preţurile, pentru ani de zile principalul avantaj competitiv în lupta cu rivalii din SUA sau Europa, pentru a acoperi salariile mai mari cerute de angajaţi, scrie The Wall Street Journal. Majorarea este susţinută de guvernul chinez, care încearcă să evite astfel turbulenţele sociale, dar şi să încurajeze con­sumul intern, vizând reducerea dependenţei economiei de exporturi. Ma­jo­rarea salariilor afectează atât companiile chineze, cât şi străine.

În ultimii 30 de ani, companiile chineze au putut răspunde cererii pentru produse ieftine, mizând pe o forţă de muncă ieftină care părea nelimitată.

Vremurile s-au schimbat însă. Unii angajatori estimează că salariile ar putea creşte cu până la 80% în următorii cinci ani.

Foxconn a dat tonul

Motivul declanşator al majorărilor salariale ar putea fi reprezentat de "efectul Foxconn". Foxconn este compania care produce, printre altele, tabletele iPad pentru Apple şi calculatoare pentru HP. După o serie de sinucideri în rândul angajaţilor din China, compania s-a văzut nevoită să îmbunătăţească modul în care îşi tratează salariaţii, majorând salariile cu 30% şi în unele cazuri mai mult. Creşterile au fost făcute pe fundalul unor greve ale angajaţilor altor companii, precum Honda, pentru salarii mai mari.

Creşterea preţurilor produselor reflectă, pe de altă parte, cererea mai mare din China pe fondul salariilor mai mari. Acest lucru accentuează avansul preţurilor materiilor prime, precum bumbacul, deja mai scumpe din cauza deprecierii dolarului, pentru că, fiind unul dintre marii con­sumatori de resurse naturale, China are o influenţă ridicată asupra preţurilor de pe aceste pieţe.

Totodată, decizia Beijingului de a lăsa yuanul să se aprecieze lent, acţiune cerută de partenerii comerciali vestici, pune încă şi mai mult gaz pe foc. Un yuan mai puternic face mai ieftine importurile de materii prime pentru China, dar mai scumpe produsele exportate.

Mai puţini muncitori

Mulţi analişti anticipează că forţa de muncă chineză va intra în declin într-un an sau doi, ca rezultat al politicii planificărilor familiale. O forţă de muncă redusă va avea nevoie de salarii mai mari pentru a putea susţine o populaţie îmbătrânită în creştere.

Pe de altă parte, China mai are forţă de muncă ieftină în interiorul ţării, departe de zo­nele de coastă mai dezvoltate, ceea ce, alături de îmbunătăţirea productivităţii, ar pu­tea amortiza creşterea salariilor.

Mu­tarea producţiei în interior ar putea în­semna însă costuri mai mari pentru transport.

Confruntate cu majorarea salariilor în China, unele companii îşi mută centrele de producţie în alte state pentru a reduce cheltuielile.

De exemplu, Yue Yuen Industrial, cel mai mare producător de încălţăminte la nivel mondial, a început să mute producţia în state precum Bangladesh. "China era cauza preţurilor mici. China era standardul. Cum preţurile în această ţară cresc, toţi vor vrea majorări ale salariilor", a afirmat William Fung, directorul general al uneia dintre cele mai mari companii de outsourcing al producţiei din lume, Li & Fung.

După mutarea producţiei în alte state, şi salariile din acestea vor creşte deoarece surplusul de forţă de muncă este mai limitat. În plus, deoarece niciun stat nu poate compensa masivitatea teritorului Chinei, costurile cu logistica vor avea o pondere mai mare în cheltuielile totale, în condiţiile în care companiile vor fi forţate să-şi plaseze centrele de producţie în mai multe ţări.

"Bunurile vor deveni mai scumpe, iar oamenii vor cumpăra mai puţin", a mai spus Fung. Aceasta înseamnă că statele vestice va trebui să adopte noi trenduri de consum.