Turcii au investit 20 mil. dolari într-un spital de oftalmologie în Capitală

Autor: Ioana David 15.05.2011

Compania European Eye Centers SRL înregistrată în Bucureşti a finalizat un proiect de 20 mil. dolari (circa 14 mil. euro) în deschiderea unui spital de oftalmologie, care în prezent se întinde pe o suprafaţă de 10.000 mp, urmând să fie extins până la 15.000 mp.

"Dorim să dezvoltăm turismul de sănătate şi să aducem în România pacienţi din ţările învecinate", a spus Murat Akan, CEO al spitalului care se numeşte Europe Eye Hospital. El a precizat că firma a făcut această investiţie în Bucureşti pentru că este "al doilea sau al treilea oraş ca dimensiuni din Europa", iar pe de altă parte cheltuielile cu sănătatea cresc.

În cadrul companiei lucrează în prezent 120 de angajaţi (din care 30 sunt chirurgi). În momentul în care spitalul va ajunge la 15.000 mp investiţia totală va fi de 20 mil. euro.

Spitalul include 8 săli de operaţii, 12 cabinete de consultaţii, 30 de camere pentru pacienţi, 3 camere VIP şi 4 saloane postoperatorii. Potrivit reprezentanţilor companiei capacitatea de examinare este de 600 de pacienţi pe zi.

Compania nu a dorit să precizeze ce cifră de afaceri estimează pentru spital. Unitatea nu a fost deschisă publicului, primii pacienţi urmând să sosească în perioada următoare. Compania se gândeşte să mai deschidă spitale şi în alte localităţi din ţară.

Potrivit datelor furnizare de reprezentanţii Europe Eye Hospital, unitatea este cea mai mare specializată pe oftalmologie din Europa de Sud-Est. Directorul general al spitalului este medicul Florin Filipoiu, iar director medical este Benone Cârstocea, preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie.

Compania nu a oferit exemple de tarife practicate, spunând că sunt în analiză, însă a menţionat că vor fi în media pieţei. La evenimentul de inaugurare de vineri au participat premierul Emil Boc şi primarul general al Capitalei Sorin Oprescu.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionariatul European Eye Center SRL se împarte între persoanele fizice Hacisuleymanoglu Asiye Fulya (20%), Hacisuleymanoglu Gulbahar (20%) Hacisuleymanolu Esra (10%) din Turcia, dar şi firma HCS-Providers Limited (50%) înregistrată în Marea Britanie. Acţionarii nu apar înregistraţi la alte firme în România.

Întrebat cine sunt acţionarii din spatele firmei înregistrate în Bucureşti, Murat Akan, CEO al Europe Eye Hospital, a indicat firma European Center din Turcia, despre care a spus că este o companie de investiţii private, cu proiecte în Turcia, Franţa şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est în diferite domenii, fără a preciza care sunt acestea.

În România, spitalul este singurul proiect. Nu sunt disponibile informaţii publice legate de European Center, iar reprezentanţii Europe Eye Hospital nu au dorit să ofere şi alte detalii.

Piaţa serviciilor medicale private se ridică la aproape jumătate de miliard de euro, iar cei mai mari jucători sunt MedLife, Medicover, Regina Maria, Euromedic, Sanador, Gral, dar şi alţii.

ioana.david@zf.ro