UniCredit a făcut profit net de 52 mil. lei în RAS în T1

Autor: Voican Razvan 15.05.2011

UniCredit Ţiriac Bank, controlată de grupul italian UniCredit în parteneriat cu omul de afaceri Ion Ţiriac, a obţinut în primul trimestru un profit net de 52 mil. lei (12,3 mil. euro) după standardele româneşti de contabilitate (RAS), în scădere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

În mod neobişnuit, profitul în RAS a fost substanţial mai mare decât rezultatul raportat după standardele internaţionale (IFSR), care a arătat un câştig de numai 34 mil. lei (8 mil. euro), respectiv o înjumătăţire comparativ cu trimestrul I de anul trecut. Regulile diferite de înregistrare a provizioanelor conduc astfel la imagini diferite asupra rezultatelor.

Potrivit datelor publicate de bancă, ponderea provizioanelor în portofoliul de credite a crescut cu aproape două puncte, până la 6%, ceea ce înseamnă un volum de circa 192 mil. euro. Banca şi-a mărit portofoliul de credite cu 5% - nivel similar celui din primul trimestru din 2010, până la 13,3 mld. lei (3,2 mld. euro).

"Vedem semnale încurajatoare în diminuarea costului de risc, în evoluţia indicatorilor macroeconomici şi în dezgheţarea creditului, însă ritmul de redresare va fi lent", spune Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank.

În urmă cu un an, banca aşteapta semnele redresării în semestrul al doilea, care nu au mai apărut după majorarea brutală a TVA şi tăierea salariilor din sectorul bugetar.

Efectele au continuat şi în trimestrul I din acest an, scăderea cu 18% a veniturilor nete din dobânzi fiind explicată prin volumul redus al activităţii economice, aprecierea leului şi impactul modificărilor legislative. În schimb, câştigurile din surse precum comisioane şi operaţiuni de piaţă au crescut cu 19%. Per total, banca a raportat venituri în IFRS de 282 mil. lei (67 mil. euro), în scădere cu aproape 9% comparativ cu primul trimestru din 2010.

În T1 din 2010 veniturile scăzuseră cu 8%.

Pe partea de cheltuieli UniCredit a înregistrat o creştere de 4%, ajungând la o valoare neprecizată. Cert este că raportul dintre costuri şi venituri s-a deteriorat vizibil, de la 45% în trimestrul I al anului trecut, la 51% în primul trimestru din 2010. Banca invocă aici efectele accelerării inflaţiei şi "ajustările statutare determinate de reglementările de pe piaţă". Totuşi, reţeaua s-a ajustat uşor în primul trimestru - înaintea expansiunii strategice programate, numărând 235 de unităţi, cu trei mai puţine faţă de 2010.

Numărul clienţilor activi a urcat la 528.000, cu circa 12.000 mai mulţi, însă per ansamblu volumul tranzacţiilor derulate cu banca s-a dovedit a fi în scădere.

Astfel, la nivelul bilanţului, UniCredit a înregistrat o reducere de un miliard de lei faţă de anul trecut, până la 19 mld. lei. În euro, scăderea a fost de circa 400 mil. euro.

Scăderea a avut loc deşi banca a raportat creşterea portofoliului de credite de 5% (sub rata inflaţiei), până la 13,3 mld. lei.

Pe partea de pasive, soldul depozitelor a scăzut cu 14%, până la 8,6 mld. lei (2,1 mld. euro). Astfel, activitatea de creditare continuă să depindă în mare măsură de finanţarea asigurată de banca-mamă.

Activele UniCredit au scăzut şi la nivel de grup - formulă de raportare care include UniCredit Leasing (cea mai mare companie de pe piaţă) şi UniCredit Consumer Financing, declinul fiind de circa 0,9 mld. lei, până la un nivel de 22,1 mld. lei (5,4 mld. euro).

Profitul net consolidat al celor trei entităţi în IFRS a fost de 30 mil. lei, la jumătate faţă de rezultatul din primul trimestru al anului trecut.

Cum profitul băncii singure a fost mai mare decât cel al grupului, rezultă că divizia de leasing a rămas pe pierdere.