Cât cash mai are Fondul Proprietatea după campania de achiziţii din primul trimestru?

Autor: Roxana Pricop 15.05.2011

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat investiţii în valoare de 473,1 mil. lei (115,3 mil. euro) în primul trimestru, achiziţionând acţiuni la băncile austriece Erste şi Raiffeisen, şi mărindu-şi participaţia la BRD-SG (BRD) şi la combinatele Alro (ALR) şi Azomureş (AZO).

Lichidităţile fondului au scăzut astfel până la 598 mil. lei (145,8 mil. lei), la finele lunii martie, din care trebuie să plătească dividende de 432 mil. lei (105 mil. euro). Astfel, FP mai are la dispoziţie în acest moment doar 40 mil. euro pentru alte investiţii sau răscumpărarea de acţiuni proprii.

Principalele investiţii ale Fondului Proprietatea au fost realizate de sectorul bancar în primul trimestru. Fondul şi-a crescut participaţia deţinută la BRD-SG de la 0,56% la 1,69%. Deţinerea valora 175,6 mil. lei la finele lunii martie, potrivit informaţiilor făcute publice de administrator în raportul trimestrial.

În premieră, fondul a ieşit pe pieţele din regiune şi a cumpărat acţiuni la două dintre cele mai mari bănci austriece, Erste şi Raiffeisen, listate la bursa din Viena şi cu operaţiuni pe piaţa locală. La finele primului trimestru, pachetul de acţiuni Erste deţinut de FP valora 143,1 mil. lei, în timp ce acţiunile Raiffeisen Bank din portofoliul FP valorau 137,8 mil. lei.

Achiziţii importante au fost realizate şi la două dintre cele mai mari combinate din România - Alro Slatina şi Azomureş, ambele listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Achiziţiile au continuat şi în luna aprilie, când fondul şi-a majorat expunerea pe sectorul bancar de la 2,78% din active (la finele lunii martie) la 3,25% şi expunerea pe Austria de la 1,7% la 2,03%. Şi la Alro şi Azomureş, FP a raportat noi cumpărări de acţiuni în ultima lună.

Compania petrolieră OMV Petrom continuă să rămână cea mai valoroasă din portofoliul Fondului, cu o valoare de 4,875 mld. lei sau circa 30% din toată averea FP. Acţiunile SNP au câştigat 27% în primul trimestru, impulsionând creşterea activelor FP. La finele lunii martie, activele nete ale FP erau de 16,455 mld. lei (4 mld. euro), în creştere cu 7,35% faţă de finele anului trecut.

Lichidităţile vor creşte semnificativ după ce Fondul va încasa dividende în valoare de circa 400 mil. lei de la companiile din portofoliu. Doar de la OMV Petrom, FP are de încasat peste 200 mil. lei sub formă de dividende.

În primul trimestru, Fondul a vândut în întregime deţinerile în Marlin (4,95%) şi Familial Restaurant (2,75%) prin intermediul unor oferte publice, la preţuri care depăşesc valoarea la care erau reflectate în portofoliul Fondului.

Fondul a încheiat primul trimestru cu un profit net de 14 mil. lei faţă de o pierdere de 23 mil. lei în acelaşi interval din 2010. Fondul a încasat venituri de 33,3 mil. lei, cea mai mare parte provenind din dobânzi, şi a avut cheltuieli de 18,5 mil. lei.