Boc l-a bătut pe Blaga şi trebuie să conducă PDL în alegeri. Acum trebuie să decidă dacă rămâne şi la Palatul Victoria

Autor: Iulian Anghel 15.05.2011

Emil Boc, omul luat în derâdere tot timpul de adversarii politic, a câştiga cu un scor zdrobitor şefia PDL în faţa unuia dintre cei mai puternici oameni din partid, Vasile Blaga, care de peste un deceniu ţine frâiele organizaţiilor judeţene.

Multă lume se aştepta ca scorul să fie mai strâns, dar Emil Boc, care până acum nu a pierdut nicio bătălie politică, s-a dovedit extrem de rezistent, câştigând la scor - 868 de voturi pentru Boc şi 499 de voturi pentru Blaga arătând, de fapt, cine este şeful.

Emil Boc (45 de ani), premier de peste doi ani şi preşedinte al PDL din 2005, trebuie să conducă partidul în alegerile locale şi prezidenţiale de anul viitor şi să-l menţină la guvernare. Dacă nu va reuşi, este posibil să plătească scump pentru asta. Acum cele mai multe organizaţii ale partidului au mers pe mâna lui, mai ales că el a mizat şi pe susţinerea preşedintelui Traian Băsescu.

Elena Udrea, ministrul dezvoltării, despre care se spune că ar fi la originea disputei dintre Traian Băsescu şi Vasile Blaga, s-a aflat în spatele lui Emil Boc, fiind una dintre susţinătoarele sale.

Lucrurile s-au schimbat totuşi uşor faţă de iarna care a trecut, când preşedintele Traian Băsescu îşi pusese în gând să-l schimbe. Prezenţa lui Traian Băsescu la congresul PDL de sâmbătă a avut rezultatul scontat, Boc câştigând detaşat. "Probabil este ultima lui victorie electorală", comentează profesorul de ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti Stelian Tănase.

Vasile Blaga nu va pleca din PDL chiar dacă acum nu mai are nicio funcţie, fiind simplu membru de partid. Va aştepta alegerile locale din vara viitoare.

"Dacă se întâmplă un dezastru la alegerile localele din vară, actuala echipă va fi schimbată cu cea a lui Blaga, care va fi mandatat să obţină la legislative un scor rezonabil", crede Stelian Tănase.

De obicei partidele fac congrese după alegeri (sunt aşa-numitele congrese de concluzii, când echipa perdantă este înlocuită sau echipa câştigătoare este reconfirmată). Congresul PDL trebuia organizat anul trecut, dar a fost amânat până în această săptămână, când miza lui s-a diminuat. Pentru că nu este în logica politicii să înlocuieşti un om din fruntea Guvernului după ce el a câştigat şefia partidului.

Aşadar, deşi s-a vorbit despre schimbarea lui Emil Boc de la Palatul Victoria, schimbare cerută în iarnă chiar de preşedintele Băsescu, rezultatul votului în partid ar trebui să-l întărească.

Stelian Tănase este însă rezervat: "S-ar putea să fie un premiu de consolare pentru o debarcare de la Palatul Victoria care s-ar putea produce prin toamnă. Boc a câştiga cu o largă majoritate. Dar aceasta nu este victoria lui, este victoria lui Traian Băsescu. A fost un vot circumstanţial, valabil o singură zi. Este, probabil, ultima victorie politică a lui Traian Băsescu".

Observând sondajele de opinie, dacă alegerile ar avea loc peste o lună, PDL ar pierde jumătate din poziţiile pe care le deţine în prezent în urma scrutinurilor trecute. Dar într-un an se pot schimba multe lucruri.

Stelian Tănase: "Ei nu au avut niciun plan. Au două-trei scenarii, dar atât. Cine le va mai organiza alegerile dacă nu Blaga? Doar că Băsescu a avut un singur ţel: să nu iasă Blaga".

O vorbă aruncată la nervi de Vasile Blaga rămâne celebră: "Am luat oameni de pe stradă şi i-am făcut şefi".

De la 7% cât avea prin anul 2000 ca scor electoral, PDL (fost PD) a ajuns să obţină în alegerile trecute aproape o treime din voturi. Partidul a crescut foarte mult în încrederea electoratului, dar nu a avut o pepinieră care să crească oameni de valoare care să şi ocupe funcţiile pe care trebuie să le acopere un partid atât de mare.

"S-au lăcomit la mai multă putere decât puteau duce. Blaga are dreptate. Pentru a suplini lipsa de cadre au luat oameni de pe stradă şi i-au făcut şefi."

Că lucrurile nu vor fi deloc calme în PDL o arată disputa de ieri din cea de-a doua zi de congres pentru funcţiile mai mici. Potrivit agenţiei de presă Mediafax, mai mulţi democrat-liberali care l-au susţinut pe Emil Boc pentru a obţine un nou mandat au fost nemulţumiţi de faptul că nu vor primi funcţii de conducere în partid, deşi au primit promisiuni în acest sens.

Potrivit surselor citate, au fost certuri în PDL deoarece oameni ca Daniel Funeriu, Ion Ariton, Mircea Toader sau Teodor Paleologu nu se regăsesc pe listele de vicepreşedinţi distribuite delegaţilor.

"Sunt certuri teribile, deoarece sunt mulţi ca Daniel Funeriu, Ion Ariton, Mircea Toader, Teodor Paleologu, cărora li s-a promis şi nu li se dă", a precizat un lider al partidului.

La închiderea ediţiei, votul pentru alegerea vicepreşedinţilor PDL era în plină desfăşurare.