Germania duce în spate economia UE

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 15.05.2011

Economia Uniunii Europene a avansat cu 0,8% în primele trei luni ale acestui an, în creştere de la 0,3% în trimestrul anterior, potrivit BBC News. Avansul s-a bazat în mare parte pe rezultatele peste aşteptări înregistrate de Germania, a cărei economie a crescut cu 1,5% faţă de trimestrul anterior şi cu 4,8% faţă de perioada similară din 2010.

Grecia, ţara care a generat criza datoriilor suverane din Europa, a raportat o rată de creştere surprinzătoare de 0,8%. Economia franceză, a doua cea mai mare de pe continent, a avansat cu 1%, economiile Italiei şi Spaniei au crescut cu 0,1% şi respectiv 0,3%, însă economia Portugaliei a intrat în recesiune după ce s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv.

Economia portugheză a scăzut cu 0,7%, după un declin de 0,6% în ultimul trimestru al anului trecut.

"Aceasta este aproape cu siguranţă cea mai bună performanţă pe care o poate înregistra zona euro, iar ritmul de creştere ar putea scădea în lunile care urmează", a declarat Howard Archer din cadrul IHS Global Insight.

În cazul Greciei, evoluţia pozitivă indicată de cifrele trimestriale a reprezentat o surpriză, deşi comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior economia ţării s-a contractat cu 4,8%. Declinul Portugaliei este de aşteptat să se accentueze ca urmare a măsurilor de austeritate convenite în cadrul programului de bailout stabilit cu UE şi FMI.

Accelerarea ratei de creştere a Spaniei la 0,3% de la 0,2% în trimestrul anterior este mai încurajatoare, ţara reuşind să evite un al treilea an consecutiv de scădere a PIB-ului. Comparativ, PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,5% în primele trei luni ale acestui an, iar cel al SUA cu 0,4%.

În cazul Franţei, ritmul de creştere consemnat în T1 a fost cel mai rapid din al doilea trimestru al anului 2006.

La nivelul UE, majoritatea statelor emergente estice au consemnat creşteri peste aşteptări în primele trei luni, dar acestea au fost eclipsate de cele din Germania şi Franţa, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.