Franţa a dat startul licitaţiilor pentru implementarea 4G

Autor: Traian Terzianm 16.05.2011

Franţa speră să obţină cel puţin 2,5 miliarde de euro din vânzarea pachetelor de frecvenţe radio 4G puse la licitaţie pentru operatorii de telecomunicaţii, a declarat ministrul industriei Eric Besson, citat de Reuters.

Potrivit lui Besson, Franţa este în etapele finale de stabilire a termenilor de licitaţie a spectrului de frecvenţe de telefonie mobilă pentru a patra generaţie.
Deşi într-o declaraţie anterioară guvernul francez a afirmat că doreşte să câştige două miliarde de euro de pe urma licitaţiei, Besson a spus că valoarea actuală se ridică la nivelul licitaţiilor similare din Statele Unite, Suedia şi Germania.

"Franţa nu trebuie să îşi vândă frecvenţele la preţuri reduse", a spus Besson, precizând că licitaţia va fi împărţită în mai multe loturi, în scopul de a preveni ofertanţilor mari precum France Telecom să cumpere majoritatea frecvenţelor pentru a obţine un avantaj major.

În ceea ce priveşte data licitaţiei, ministrul industriei a declarat că guvernul francez va lansa procesul de ofertare oficial în luna iunie, apoi ofertele vor fi depuse în luna septembrie.

Serviciile de telecomunicaţii mobile de generaţia a patra, numite Long Term Evolution (LTE) sau 4G, care permit utilizatorilor să aibă acces la internet wireless de mare viteză, vor fi disponibile şi în România în următorii trei-patru ani, conform declaraţiilor de săptămâna trecută ale oficialilor Orange.

Tot atunci grupul France Telecom - Orange a anunţat că vrea să investească în următorii patru ani între 500 şi 600 de milioane de euro în dezvoltarea subsidiarei locale. Astfel, 98% din populaţie va fi sub acoperirea reţelei 3G a operatorului, iar întreaga infrastructură va fi pregătită pentru lansarea serviciilor 4G.

Investiţiile pe care operatorii din Europa se pregătesc să le facă în reţelele de comunicaţii 4G ar putea accelera programele de partajare a infrastructurii pentru că operatorii vor fi nevoiţi să-şi diminueze costurile, declara anul trecut unul dintre oficialii France Telecom, citat de Bloomberg.