Finanţele toarnă gaz pe scandalul numirilor de la CEC

Autor: Razvan Voican 16.05.2011

Tocmai după ce BNR i-a respins două nominalizări de vicepreşedinţi în conducerea CEC Bank, ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu vorbeşte despre includerea băncii de stat în grupul companiilor publice pentru care ar urma să se aplice reţeta "managementului privat".

El a declarat duminică la postul public de televiziune că banca ar putea avea "management privat" până la sfârşitul anului. Afirmaţia vine după ce în AGA de la sfârşitul lunii martie Ministerul Finanţelor i-a acordat lui Radu Gheţea un nou mandat de preşedinte, în condiţiile în care Gheţea a fost adus în 2007 tocmai ca bancher privat. De asemenea, toţi ceilalţi vicepreşedinţi din echipa sa - Gheorghe Carabasan, Mihaela Popa, Mirela Iovu şi Cristian Tudorancea - au venit din bănci private.

Ialomiţianu a făcut declaraţia respectivă în contextul scandalului iscat săptămâna trecută după ce Banca Naţională a respins nominalizările Ministerului Finanţelor, controlat de PDL, privind instalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj, în funcţia de prim-vicepreşedinte cu atribuţii pe financiar, şi a lui Răzvan-Andrei Micu, consilier al ministrului Gheorghe Ialomiţianu, ca vicepreşedinte pe retail.

Ministerul Finanţelor nu a oferit explicaţiile solicitate de ZF în urmă cu o săptămână. În schimb, Ialomiţianu a susţinut duminică la TVR că BNR "nu a respins persoane".

"Cei de la BNR doresc ca persoanele care sunt recomandate să aibă experienţă exact pe ceea ce fac în noua funcţie. Este greu (...)", a spus Ialomiţianu, ca şi când aceasta ar fi o cerinţă ieşită din comun şi nu una care ar fi trebuit să fie avută în vedere chiar de Finanţe în momentul în care a făcut nominalizările. El a adăugat că "ni s-a făcut propunerea de către bancă să aliniem pregătirea şi experienţa lor cu funcţiile pentru care sunt propuşi".

Ieri urma să aibă loc AGA la CEC Bank în care Finanţele să-şi adapteze nominalizările la cerinţele BNR.

"Analiza este complexă, se face la Direcţia de Supraveghere, apoi intră în discuţia consiliului de administraţie al BNR. O echipă de management este analizată în ansamblu, dar şi fiecare om în parte. Ar trebui să aibă loc schimbări sau confirmări şi să vină dosarul la BNR", spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Conform discuţiilor iniţiale, Stamatian ar trebui să fie desemnat prim-vicepreşedinte responsabil cu retailul, iar Micu să fie membru al consiliului de administraţie. Acest aranjament ar lăsa însă liber un post de vicepreşedinte. Rămâne de văzut dacă recentele alegeri din PDL au influenţat în vreun fel interesele politice privind conducerea CEC.