PDL infirmă ipoteza demisiei lui Boc, dar nu şi remanierea. Vor ţinti noii şefi ai PDL funcţii în Guvern?

Autor: Iulian Anghel 16.05.2011

În PDL nu se discută nici măcar informal despre retragerea lui Emil Boc din fruntea Guvernului, susţin noii veniţi în fruntea PDL în urma alegerilor interne de sâmbătă şi duminică.

"Într-o scurtă perioadă de timp va fi numit ministrul muncii (poziţie deţinută interimar de premier - n.n.). Nu este un subiect care să se fi discutat (demisia lui Boc - n.n). O ţineţi de ieri (duminică - n.n.). Ştiu că aveţi o campanie, dar nu are nicio legătură", a susţinut ieri în faţa presei Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, ajunsă duminică în urma alegerilor prim-vicepreşedinte al PDL.

Coaliţia de guvernare se reuneşte în această dimineaţă pentru prima dată după alegerile din PDL. Democrat-liberalii infirmă însă ipoteza schimbării premierului, dar o admit pe cea a unei remanieri a echipei de la Palatul Victoria. În urma alegerilor de duminică seara în cea de-a doua zi a congresului PDL unde premierul Emil Boc a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte, partidul şi-a ales şi cei 15 vicepreşedinţi.

În general, poziţiile puternice în partid aduc cu ele şi funcţii în administraţie şi este posibil ca din galeria noilor vicepreşedinţi unii să ţinească mai sus decât o funcţie politică în partid. Iată cine sunt cei 15 vicepreşedinţi ai PDL:

Elena Udrea (38 de ani), fostă şefă a cancelariei prezidenţiale (în 2005) este ministrul dezvoltării şi turismului. Înainte de a ajunge vicepreşedinte al PDL a fost secretar executiv al PDL. Este deputat de Bucureşti şi şefă a celei mai puternice filiale a PDL - filiala Bucureşti.

Anca Boagiu (43 de ani) este ministrul transporturilor, poziţie pe care a mai deţinut-o în 2000 pentru câteva luni după ce Traian Băsescu, care deţinea portofoliul, a câştigat fotoliul de primar general al Capitalei. Este senator de Bucureşti şi preşedintă al filialei sectorului 2 a PDL. A deţinut şi în trecut poziţia de vicepreşedinte al PDL. A fost ministru al integrării în prima parte a guvernării Tăriceanu.

George Scripcaru (44 de ani) este primarul Braşovului, poziţie pe care o deţine din 2004. Este preşedintele filialei PDL Braşov.

Theodor Paleologu (38 de ani) este deputat de Bucureşti. A fost ministru al culturii în Cabinetul Boc între 2008-2009. Fost ambasador al României la Copenhaga, el a candidat şi pentru funcţia de preşedinte al PDL, dar fără rezultat.

Sever Voinescu (42 de ani) este deputat de Ploieşti. A fost profesor la ASE, la catedra de drept. A mai fost consulul României la Chicago, fiind trimis în SUA de Mugur Isărescu, premier al României în anul 2000.

Romeo Raicu (47 de ani) a fost deputat. Este un membru vechi al PDL, fiind dintre cei care au fondat FSN.

Mircea Hava (55 de ani) este primarul oraşului Alba Iulia. Este fondator al PD şi şeful filialei Alba a partidului.

Gheorghe Ştefan (58 de ani) este din 2004 primarul municipiului Piatra Neamţ. A fost până în 2006 preşedintele organizaţiei PNL Neamţ, dar a plecat la PD odată cu gruparea Stolojan.

Dorin Florea (55 de ani) este primarul oraşului Târgu Mureş de mai bine de 10 ani. A fost membru al PNŢCD şi prefect al judeţului Mureş (1996-2000) din partea acestui partid. Este şeful filialei Mureş a PDL.

Mihai Stânişoară (49 de ani) a fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu pe probleme de siguranţă naţională şi ministru al apărării în primul guvern al lui Emil Boc.

Monica Macovei (52 de ani) a fost ministru al justiţiei (independent) între 2004-2007 în Guvernul Tăriceanu. Este deputat european din partea PDL. Este susţinută de Traian Băsescu.

Mihaela Popa (49 de ani) a fost deputat european între 2007 şi 2009. Este profesor de matematică la Iaşi.

Traian Igaş (43 de ani) este ministru de interne, numit după demisia, în septembrie trecut, a lui Vasile Blaga. Este deputat de Arad din 2004.

Florin Popescu (43 de ani) este preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa. A fost deputat între 2004 şi 2008 ales pe listele PNL şi a plecat de la liberali la PD în 2006, odată cu gruparea Stolojan.

Victor Tarhon (53 de ani) este preşedintele Consiliului judeţean Tulcea şi preşedinte al filialei PDL Tulcea.

Poziţia de secretar general al PDL (deţinută până sâmbătă de Vasile Blaga) a fost obţinută de Ioan Oltean, deputat şi vechi membru al PDL, iar cele patru poziţii de prim-vicepreşedinţi au fost câştigate de Roberta Anastase (preşedintele Camerei Deputaţilor), Gheorghe Flutur (preşedintele Consiliului judeţean Suceava, fost ministru al agriculturii, fost senator PNL), Sorin Frunzăverde (preşedintele Consiliului judeţean Caraş-Severin, membru fondator al PD, fost deputat, fost ministru al apărării) şi Teodor Baconski (ministru de externe).