Ultima zi de depunere a formularului 200: ca în fiecare an cozile nu au lipsit. Angajaţii Fiscului au promis că stau până la ultimul om

Autor: Claudia Medrega 16.05.2011

Românii au lăsat pe ultima sută de metri declararea veniturilor realizate în anul precedent, în vreme ce îndeplinirea acestei obligaţii on-line, nu este încă la îndemâna oricui.



Administraţiile financiare au fost ieri în topul celor mai vizitate instituţii ale statului. Dar cui îi place să se ducă la Fisc? Şi de ce luni, în prima zi a săptămânii?

De voie - de nevoie românii care au obţinut anul trecut venituri din chirii, activităţi agricole, activităţi comerciale, jurnalism, operaţiuni cu valută sau vânzarea acţiunilor la bursă a trebuit să ajungă la administraţiile financiare.

Ieri, 16 mai, a fost ultima zi pentru depunerea formularului 200. Şi ca în fiecare an cozile nu au lipsit la Fisc, românii lăsând pe ultima sută de metri declararea veniturilor realizate în anul precedent, atât timp cât îndeplinirea acestei obligaţii de contribuabil într-o manieră mai facilă, on-line, nu este încă la îndemâna oricărei persoane fizice, fiind condiţionată de obţinerea unui certificat digital care nu e ieftin.

La administraţia sectorului 6 aproximativ 30 de oameni aşteptau la coadă, în jurul orei 14, să depună formularul 200. 20 stăteau la cozi la şase ghişee, iar zece stăteau la o masă şi se străduiau să completeze corect, ca să nu fie întorşi de funcţionarii de la Fisc să mai completeze o dată. Asta la etajul I, unde sunt persoanele fizice. Coadă mai mare a fost la orele de vârf, între 10 şi 13.

La etajul II, la persoane juridice, atmosfera era mai relaxată, fiind mai puţini oameni la coadă. Depunerea declaraţiilor on-line, pe internet, pare să le fi intrat în reflex reprezentanţilor companiilor, care au avut şi bani să plătească certificatul digital ca să poată plăti on-line.

"Cred că am stat un sfert de oră astăzi. Am fost şi în alte zile. La persoanele juridice merge destul de bine. La persoanele fizice e durere. Vineri cel puţin a fost foarte greu", a spus o doamnă la ieşirea de la administraţia financiară a sectorului 6.

În Bucureşti administraţiile financiare au fost deschise până la ora 20:00, dar angajaţii de la administraţiile financiare au promis că vor sta la ghişeu până la ultimul contribuabil.

Ecaterina Mirea de la Serviciul Metodologie şi Asistenţă Contribuabili Persoane Fizice de la administraţia financiară din sectorul 6 remarcă o uşoară schimbare a comportamentului contribuabililor, care au început să prefere să transmită declaraţiile prin poştă, în loc să se deplaseze la sediile administraţiilor financiare. "Numărul celor care au venit la ghişee a scăzut. Au fost foarte multe declaraţii trimise prin intermediul serviciilor poştale. Nu au fost mai mulţi veniţi la administraţie în cursul săptămânii trecute faţă de luni. Numărul a fost aproape constant."

La administraţia financiară a sectorului 5 era ceva mai puţină lume la coadă.

"Am lăsat pe ultima zi depunerea declaraţiei pentru că lucrez şi nu am reuşit să ajung până acum. E mai sigur să vin aici decât să trimit prin poştă", spune Izabela, care a scăpat de îndeplinirea obligaţiei de contribuabil.

Cei care nu au reuşit până ieri să depună "Declaraţia privind veniturile realizate din România" vor plăti o amendă cuprinsă între 10 şi 100 de lei. Declaraţia de venit se poate depune direct la administraţiile financiare, prin poştă - scrisoare recomandată sau prin internet - pentru cei care au certificat digital.

Numai că formularul încărcat de rubrici şi căsuţe arată descurajant pentru mulţi contribuabili, mai ales că anul fiscal 2010 a fost împărţit în două, după schimbarea modului de impozitare a veniturilor din activi­tăţi independente de la ju­mă­tatea anului prin reducerea cotei de cheltuieli deductibile de la 40% la 20%. Astfel, a trebuit făcut calculul pentru deduceri separat pe fiecare perioadă din an.

"Pentru că sunt eu foarte nepricepută stau de vreo oră să completez formularul. Am înţeles că este un milion amenda", spune Cristina.

Ce s-a întâmplat la administraţiile financiare din ţară

Ileana, 40 de ani, a reuşit să se învoiască vineri de la serviciu, să plece din Bucureşti şi să ajungă la Târgovişte, unde are domiciliul legal, să depună declaraţia de venit. Din păcate a avut ghinion şi va trebui să revină sau să depună declaraţia prin poştă: "Am fost la Biroul de impozit pe venit şi am întrebat ce formular îmi trebuie. Mi-au zis să revin peste 15 minute. Nu prea ascultau ce ziceam. Erau grăbiţi să plece acasă. Când am revenit la ghişeu nu mai era nimeni. La ora 13.45 angajaţii de la administraţia financiară plecau cu geanta pe umăr spre casă".

"Am depus declaraţia 200 vineri, la administraţia financiară din Craiova. Nu au fost cozi şi am aşteptat maximum cinci minute până mi-a venit rândul să o depun. Tot procesul de depunere a declaraţiei a durat cel mult un minut, timp în care cei de la administraţie au semnat declaraţia şi au pus o ştampilă. Ce-i drept, am avut declaraţia completată de acasă", spune Gabriela, 23 de ani, din Craiova, care a avut venituri din chirii.