Presa britanică: Franţa este fascinată de seducătorii ei politici. Dominique Strauss-Kahn, caricatura "socialistului-şampanie"

Autor: Mediafax 17.05.2011

Arestarea directorului Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, pune capăt definitiv speranţelor sale de a deveni preşedintele Franţei, afirmă, marţi, presa britanică, apreciind că o parte din vina pentru acest caz îi revine culturii politice franceze, informează Mediafax.

"Nu există scăpare pentru directorul FMI", titrează, pe prima pagină, The Independent, care se referă la hotărârea (judecătorească), de luni, de a fi menţinut în detenţie, dar şi la rolul acestuia, ca bancher, de a asigura salvarea financiară a Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

"Pare să existe puţine şanse, cu excepţia cazului în care este achitat (de toate acuzaţiile) în zilele următoare, ca el să (mai) participe, acum, la cursa pentru alegerile prezidenţiale", relevă The Guardian (centru stânga).

Exprimând prea puţină empatie faţă de acesta, mai toate cotidianele britanice sunt de acord că Franţa este "fascinată de seducătorii ei politici" şi că legile stricte ale acestei ţări care apără viaţa privată au contribuit în a-l pune pe Dominique Strauss-Kahn într-o situaţie dificilă.

"Curtenitor, bronzat în permanenţă şi niciodată fără bani, Dominique Strauss-Kahn rămâne doar caricatura «socialistului-şampanie»", continuă The Guardian.

"O reputaţie de bărbat afemeiat nu constituie un obstacol pentru reuşita în politică, în Franţa, ci, din contră. Dar, a fi condamnat pentru agresiune sexuală şi tentativă de viol, este cu totul altceva", continuă publicaţia. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.