Finanţele nu selectează dealeri speciali pentru prima emisiune de titluri din programul EMTN

Autor: Razvan Voican 17.05.2011

Ministerul Finanţelor nu intenţionează să organizeze o selecţie de bănci care să fie dealeri la prima emisiune de titluri realizată prin programul de finanţare externă pe termen mediu EMTN, urmând să lucreze doar cu cei cei doi lead arrangeri - Societe Generale şi Este Group - care au câştigat licitaţia din toamna trecută organizată pentru gestionarea şi implementarea întregului program cu durata de trei ani şi valoarea totală de 7 mld. euro.

"Cel mai probabil vom face prima emisiune cu cei doi arrangeri deja selectaţi", a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu Trezoreria.

Societe Generale şi Erste au câştigat în august anul trecut o licitaţie în care s-au bătut aproape 20 de bănci internaţionale.

Conform specificului acestui program de finanţare, emitentul poate selecta suplimentar bănci care să se ocupe de lansarea fiecărei serii de titluri, iar la începutul acestui an Ministerul Finanţelor chiar intenţiona să mai organizeze o astfel de selecţie.

Acum nici nu prea ar mai fi timp pentru că - aşa cum a anunţat FMI în numele Finanţelor - ieşirea pe piaţa externă trebuie să aibă loc până la sfârşitul lunii iunie. Drăgoi a reconfirmat acest dead-line, după ce în trecut avansase şi alte termene.

Din toamna anului trecut, Ministerul Finanţelor a anunţat de mai multe ori, inclusiv pe canale media internaţionale, lansarea programului de finanţare externă. A fost întâi a doua jumătate a lunii octombrie 2010, apoi primul trimestru din 2011 după prima misiune de evaluare a FMI, apoi s-a transmis investitorilor că România îşi permite luxul să aştepte, iar acum termenul limită - anunţat de Fond şi nu de autorităţile române - este jumătatea anului.

Acest "lux" nu a fost însă ieftin pentru că între timp dobânzile EURIBOR au început să urce, tendinţă întărită de semnalul dat de Banca Centrală Europeană care a mărit dobânda de referinţă la 1,25%.

Pe de altă parte, prima de risc de ţară a scăzut la un minim în aprilie, până aproape de pragul de 200 de puncte de bază în cotaţiile CDS-urilor, pentru ca acum să revină la circa 230 de puncte.

"Cred că România a ratat un moment bun de a ieşi pe piaţa externă la începutul primăverii, m-aş fi aşteptat să o facă înainte ca BCE să majoreze dobânda. Va trebui să iasă până la jumătatea anului pentru că finanţarea de pe piaţa externă devine obligatorie după ce piaţa internă a fost atât de accesată", spune Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

Prima emisiune de titluri din programul EMTN va avea o valoare cuprinsă între 500 de milioane şi 1,5 miliarde de euro, în funcţie de condiţiile de preţ. SocGen şi Erste, arragerii programului, au cele mai mari expuneri pe titluri de stat româneşti.

Recent, Finanţele au emis obligaţiuni în euro pe piaţa internă, cu maturitatea de trei ani, la o dobândă de 4,89%, atrăgând aproape 940 mil. euro după ce BNR eliberase din rezervele minime ale băncilor circa 1,3 mld. euro.