Fostul premier britanic Gordon Brown: Economia globală se îndreaptă către o serie de noi crize

Autor: Bogdan Cojocaru 17.05.2011

Economia globală se îndreaptă spre o nouă catastrofă în pofida lecţiilor pe care le-a dat cea mai recentă criză financiară, a avertizat fostul premier britanic Gordon Brown, citat de The Telegraph.

Recenta criză a creditelor s-ar putea dovedi doar un "trailer" pentru o serie de noi crize, dacă politicienii nu depun mai multe eforturi, a spus el.

"În 2008, când am fost la doar un pas de a vedea bancomatele rămânând fără bani, întreprinderile mici în imposibilitatea de a-şi plăti angajaţii, şcolile şi spitatele închizându-şi porţile din lipsă de bani, s-a simţit ca şi cum criza secolului ne-a lovit. Dar dacă lumea continuă pe calea pe care şi-a ales-o acum, istoricii viitorului vor spune că marele colaps financiar de acum doi trei ani a fost doar preludiul unei succesiuni de crize evitabile care au erodat acceptarea populară a globalizării", a afirmat Brown.

Lumea nu a învăţat din greşelile care au provocat criza trecută, a adăugat el.

Brown apreciază că determinarea de a acţiona văzută imediat după criză a fost înlocuită de indecizii şi inters.

Comentariile fostului premier britanic vin în contextul avertizărilor repetate din partea responsabililor politici europeni că problema datoriilor cu care se confruntă statele periferice din zona euro ar putea avea efecte sistemice mai grave pe pieţe globale decât a avut colapsul băncii americane Lehman Brothers în 2008.