Mario Draghi mai are doi paşi până la scaunul de şef al BCE

Autor: Bogdan Cojocaru 17.05.2011

Guvernatorul Băncii Italiei Mario Draghi (foto) a primit sprijinul unanim al miniştrilor de finanţe din zona euro pentru preluarea funcţiei de preşedinte al Băncii Centrale Europene în noiembrie, scrie Bloomberg. Mandatul de opt ani al actualului guvernator al BCE, Jean-Claude Trichet, se termină pe 31 octombrie.

"Draghi este un guvernator care a dovedit pe percursul carierei sale că respectă principiile monedei euro. El este omul în care se regăsesc toate calităţile necesare pentru a fi succesorul potrivit al lui Trichet, care a fost un preşedinte eminent", a declarat preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Junker.

Principala provocare a lui Draghi în funcţia de preşedinte al BCE va fi de a conduce procesul de retragere a măsurilor introduse de instituţie pentru a lupta contra crizei financiare, dar care acum ridică riscuri inflaţioniste. BCE, cea mai puternică bancă centrală din lume după cea a SUA, a inundat pieţele cu lichidităţi ieftine şi a cumpărat obligaţiuni guvernamentale pentru a sprijini sistemul bancar şi pentru a preveni un default suveran. Parlamentul European va supune votului în iunie nominalizarea lui Draghi, iar dacă rezultatul va fi favorabil, numirea italianului la şefia BCE va fi hotărâtă în iulie de guvernele din zona euro.