Noii vulturi mondiali revendică acum şefia FMI, în timp ce europenii se luptă din răsputeri să-şi menţină postul

Autor: Bogdan Cojocaru 17.05.2011

Complicarea situaţiei în care se află şeful FMI Dominique Strauss-Kahn, care va rămâne într-o închisoare din New York cel puţin până vineri, a generat o adevărată cursă la nivel mondial pentru găsirea unui înlocuitor.

Dar desemnarea unui succesor pentru Strauss-Kahn este mai complicată decât în trecut pentru că economiile emergente (China, Brazilia, Rusia şi India) vor o influenţă mai mare pe scena mondială şi şi-ar dori ca următorul preşedinte să vină dintr-o astfel de ţară. De cealaltă parte a baricadei, Europa, care în mod tradiţional desemnează şeful FMI, are nevoie mai mult ca niciodată de un european la conducerea instituţiei pentru a putea gestiona mai bine criza datoriilor de pe continent.

Din acest motiv, oficialii europeni, în frunte cu cancelarul german Angela Merkel, susţin că problema datoriilor care tulbură regiunea îndreptăţeşte Europa să susţină un succesor european la conducerea FMI, scrie BBC News.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene a mers chiar mai departe, declarând că Uniunea Europeană va spijini propriul candidat, potrivit Financial Times.

Strauss-Kahn nu a demisionat oficial, însă majoritatea analiştilor se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple. Şeful FMI era aşteptat să părăsească instituţia cu sediul în Washington în această vară pentru a candida la alegerile prezidenţiale din Franţa de anul viitor şi în acest context începuseră deja să fie făcute "pariuri" privind numele următorului director general al creditorului internaţional. Arestarea acestuia nu a făcut decât să amplifice dramatic speculaţiile.

Conform unei înţelegeri ce a avut loc la înfiinţarea FMI şi Băncii Mondiale, europenii desemnează conducerea FMI, iar SUA pe cea a Băncii Mondiale.

"Este multă nelinişte, în principal printre statele emergente, în legătură cu împărţirea rolurilor", spune Jan Randolph, şeful firmei de cercetare IHS Global Insight. El apreciază că Beijingul şi-ar putea folosi poziţia puternică pentru a spijini un candidat dintr-un stat emergent pentru prima poziţie în conducerea FMI. Influenţa Chinei în cadrul FMI a crescut puternic în 2008 atunci când contribuţia uriaşă făcută de această ţară a triplat resursele de creditare ale FMI în timpul crizei financiare, a adăugat analistul. Mâna dreaptă a lui Strauss-Kahn, John Lipsky, care a preluat atribuţiile directorului general, va părăsi conducerea FMI în august, când i se va încheia mandatul.

Printre posibilii candidaţi din statele emergente la şefia FMI figurează, potrivit presei străine, ministrul de finanţe din Singapore Tharman Shanmugaratnam, fostul ministru de finanţe sud-african Trevor Manuel, Kemal Dervis, fost ministru de economie al Turciei, Montek Singh Ahluwalia din India şi Agustin Carstens din Mexic. Principalii contracandidaţi europeni sunt ministrul de finanţe francez Christine Lagarde şi fostul premier britanic Gordon Brown.


Cazul de agresiune sexuală în care este prins şeful FMI Dominique Strauss-Kahn arată din ce în ce mai complicat, ca urmare a dovezilor puse pe masă de procurori şi de apărare. Strauss-Kahn va sta până vineri într-o închisoare în care se află 14.000 de deţinuţi după ce i-a fost refuzată cauţiunea de un milion de dolari. Dacă va fi găsit vinovat, cele şapte capete de acuzare evocate sunt pasibile de o pedeapsă cumulată care poate ajunge la 74 de ani de detenţie.