Austriecii de la VIG au pierdut 5 mil. euro în T1

Autor: Ciprian Botea 17.05.2011

VIG a înregistrat primul rezultat trimestrial negativ din ultimii patru ani în România din cauza creşterii cheltuielilor cu daunele. Anul trecut austriecii reuşiseră să îşi crească profitabilitatea.




Grupul austriac Vienna Insurance (VIG), care controlează companiile Omniasig, Asirom, BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă, a avut în primul trimestru o pierdere brută de 5 milioane euro din operaţiunile locale, faţă de un profit de 7,4 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aceasta este prima pierdere trimestrială consemnată din 2006 încoace şi este cauzată de creşterea cheltuielilor cu despăgubirile.

"Creşterea ratei de daună reflectă situaţia dificilă din segmentul asigurărilor auto. Rata combinată (care arată raportul dintre cheltuielile cu despăgubirile plus cele operaţionale şi veniturile din poliţe - n. red.) a urcat la un nivel nesatisfăcător de 110%", potrivit raportului trimestrial al grupului austriac.

Companiile deţinute de VIG în România au plătit în primele trei luni despăgubiri cu o valoare cumulată de 102 milioane euro, cu 13% mai mult decât în perioada corespunzătoare din 2010. Cheltuielile operaţionale s-au diminuat însă cu o jumătate de milion de euro, până la 37,8 milioane euro. Daunele mai mari au survenit în contextul în care afacerile locale ale VIG s-au diminuat cu 2% în acelaşi interval de timp, primele brute subscrise atingând 144,5 mil. euro. Scăderea subscrierilor a fost cauzată de reducerea cu 3,3% a afacerilor pe segmentul asigurărilor generale, până la 117 mil. euro.

"Volumul mai mic de prime subscrise din asigurări generale se datorează restructurării portofoliului existent. Totodată, segmentul auto a performat foarte slab", precizează raportul grupului. Declinul afacerilor a încetinit totuşi faţă de 2010, când subscrierile companiilor deţinute de VIG au scăzut cu 13%, şi este sub media pieţei.

Piaţa locală de asigurări a scăzut cu 6,6% după primele trei luni, din cauza reducerii tarifelor la poliţele de răspundere civilă auto (RCA). Aflaţi în căutare de clienţi, asigurătorii locali au redus tarifele la asigurările de răspundere civilă auto (RCA) cu 20-25% în campania de iarnă, când aproape 1,5 milioane de şoferi şi-au reînnoit aceste poliţe. Impactul asupra pieţei a fost semnificativ în condiţiile în care acest segment reprezintă peste o treime din subscrierile companiilor de asigurări.

În schimb, veniturile obţinute de VIG din poliţe de asigurare de viaţă au crescut cu 4,2% faţă de primul trimestru din 2010 şi au ajuns la 27 milioane euro. Avansul pe acest segment se datorează vânzărilor prin canalul de bancassurance, care au înregistrat o creştere cu 10%.

BCR Asigurări de Viaţă, care cumulează cea mai mare parte a subscrierilor VIG pe acest segment, îşi vinde poliţele unit-linked (asigurări de viaţă cu componentă de economisire) prin reţeaua BCR, cea mai mare bancă locală, cu circa 4 milioane de clienţi.

Grupul austriac înregistrase ultima pierdere din operaţiunile derulate în România în ultimul trimestru al anului 2006, iar anul trecut reuşise să obţină chiar un profit de 28 milioane euro, cu 18% mai mult decât în 2009 datorită scăderii daunelor şi a cheltuielilor operaţionale. Evoluţia de anul trecut s-a datorat revenirii pe profit a Asirom şi BCR Asigurări, companii cu pierderi semnificative în anii anteriori. Vienna Insurance Group este cel mai mare asigurător local, cele patru companii deţinute de austrieci având o cotă de piaţă cumulată de 28,5%.

Afacerile din România reprezintă în martie doar 5,6% din primele brute subscrise la nivelul întregului grup, în scădere de la 8,7% în urmă cu trei ani. Austriecii au subscris în primul trimestru prime de 2,6 miliarde de euro, jumătate provenind de pe piaţa de origine.