Boris Schneider a fost înlocuit la conducerea Asirom

Autor: Ciprian Botea 17.05.2011

Boris Schneider, 51 de ani, a părăsit funcţia de preşedinte al Asirom pe care a deţinut-o în ultimii şase ani, fiind înlocuit cu Mariana Diaconescu, care ocupa poziţia de vicepreşedinte al companiei.

"Domnul Schneider şi-a prezentat demisia pentru a se orienta spre noi oportunităţi de carieră, iar aceasta a fost ac­ceptată de către consiliul de supraveghere. Doamna Dia­co­nescu a fost numită începând de ieri (luni - n. red) în funcţia de pre­şedinte al directoratului Asi­rom", au precizat repre­zen­­tanţii companiei.

Schneider, care are o experinţă de aproape 30 de ani în industria asigurărilor, preluase funcţia de pre­şe­dinte al directoratului com­pa­niei în iunie 2005, când acţionarii au selecţionat o nouă echipă de conducere pentru a redresa parcursul descrescător al Asirom.

Tot în 2005 a venit la Asirom pe poziţia de di­rector financiar şi Mariana Diaconescu, după ce fusese anterior preşedinte al băncii de import-export EximBank, deţinută de stat.

Diaconescu fusese susţinută la conducerea Eximbank de PSD şi a fost demisă după ce alianţa PNL-PD a câştigat alegerile generale din 2004.

Ea este este căsătorită cu senatorul Cristian Diaconescu, fost ministru de justiţie în guvernul condus de Adrian Năstase, şi din poziţia de vicepreşedinte a câştigat anul trecut 7.100 de euro lunar, conform declaraţiei de avere a soţului său.

Plecarea lui Schneider survine în condiţiile în care austriacul nu a reuşit să redreseze traiectoria des­cres­cătoare a Asirom, iar compania a coborât în prezent pe locul şase în piaţa asigurărilor generale după ce în 2005 se afla în top 3.

Anterior venirii la Asirom, Schneider fusese membru în consiliul de administraţie al Unita (actuala Uniqa).

În 2005, când Schneider a preluat şefia Asirom, compania era controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, dar şi-a păstrat funcţia de preşedinte şi după preluarea asigurătorului de către Vienna Insurance Group, pentru care mai lucrase anterior şase ani.

Asirom avea la sfârşitul anului trecut o cotă de piaţă de 5% pe segmentul asigurărilor generale faţă de 16,5% în 2004. Totodată, compania a înregistrat pierderi cumulate de aproape 200 milioane lei din 2005 încoace şi a reuşit să revină pe profit abia în 2009, iar anul trecut a obţinut un rezultat net de 19,5 milioane lei.

Asirom a subscris în 2010 prime brute de 431 milioane lei, în scădere cu aproape 18% faţă de 2009, mult peste media pieţei. Asigurătorul a reuşit să-şi crească de aproape patru ori profitul anul trecut în contextul în care conducerea de la Viena a grupului a trasat un plan de restructurare prin care toată reţeaua teritorială a fost transformată în reţea de vânzări, iar procesele operaţionale au fost centralizate la Bucureşti. Procesul de restructurare, în care o parte din angajaţi au plecat din companie, a lăsat loc pentru reducerea cu 10% a cheltuie-lilor de exploatare, până la aproximativ 180 milioane lei.

Pentru anul acesta Asirom şi-a bugetat o creştere cu 21% a afacerilor şi un profit dublu comparativ cu 2010.

Oficialii companiei declarau recent că unul dintre obiectivele pentru următorii ani este recuperarea cotei de piaţă pierdute în ultimii doi ani, context în care şi-au propus o creştere a afacerilor peste media pieţei.

La nivelul întregii pieţe (asigurări generale plus asigurări de viaţă), compania se afla pe poziţia a şaptea la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care olandezii de la ING Asigurări (care vând doar poliţe de viaţă) au avut afaceri mai mari cu circa 12 milioane lei.

Vienna Insurance controlează un pachet de acţiuni reprezentând 86% din capitalul social al asigurătorului, iar în acţionariat se mai regăsesc mai multe persoane fizice şi juridice. Asirom a fost cea mai mare companie din piaţa asigurărilor până în 2003, când a fost detronată de Allianz-Ţiriac.