Ce companii străine au făcut investiţii de la zero în ţara noastră în 2011

Ziarul Financiar 18.05.2011

România începe din nou să devină o destinaţie atractivă pentru investitorii străini, după ce 2010 a fost cel mai slab an, începând din 2004, din acest punct de vedere. Mai multe companii străine au demarat investiţii greenfield în valoare de 113 milioane de euro în primele luni ale acestui an şi împreună vor genera peste 1.800 de locuri de muncă, potrivit datelor comunicate de Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS) şi preluate de Gândul.

Este vorba despre Toro şi International Automotive Components Group, ambele americane, de Shinheung Electronics din Coreea de Sud, dar şi de spaniolii de la Siliken.

În plus, o serie de investitori din sectoarele auto şi componente auto, energie regenerabilă, centre de servicii, materiale de construcţii şi industria siderurgică sunt interesaţi să facă afaceri în România.

"De la începutul anului până acum am primit 15 propuneri de investiţii noi, în fază de intenţie, în valoare totală de 1,1 miliarde de euro. Toate sunt proiecte greenfield şi ar urma să creeze 6.500 de locuri de muncă", a declarat pentru gândul Sorin Vasilescu, directorul Direcţiei pentru investiţii din cadrul CRPCIS. Sunt investitori potenţiali, care tatonează mai multe ţări din regiune, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria.

"În final, ei vor alege acea ţară care oferă cele mai bune pachete de stimulente, adică ajutoare de stat şi locaţii potrivite", adaugă Vasilescu. Cifrele totale sunt mai mari, pentru că sunt şi companii care vin în România prin intermediul camerelor de comerţ sau al marilor firme de consultanţă.

Pentru acest an, autorităţile aşteaptă investiţii străine în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro, faţă de 2,59 miliarde de euro, în 2009. Vedeţi care au fost cele mai importante investiţii în România de la începutul acestui an pe www.gandul.info.