Forchlorfenuron sau cum s-au pomenit chinezii cu chimicale de creştere rapidă la care natura nu face faţă

Autor: Traian Terzianm 18.05.2011

Excesul de forchlorfenuron, substanţă folosită pentru creşterea rapidă a plantelor, a dus la o serie de explozii ale pepenilor din estul Chinei, informează agenţia de presă Xinhua, citată de Bloomberg.

Mai mult de 47 de hectare de pepeni din oraşul Danyang au fost ruinate din cauza excesului de forchlorfenuron care a făcut din pepeni adevărate bombe vegetale.

Potrivit agenţiei de presă, fermierii au folosit prea multe substanţe de îngrăsământ dorind ca pepenii să fie gata înainte de sezon, în speranţa de a face mai mulţi bani.

"Nu am văzut niciodată un fenomen ca acesta. Pepenii nu explodează doar din cauza ploii", a declarat Bob Morrissey, directorul executiv al Asociaţiei Naţionale de Pepeni din Lakeland, Florida.

Statele Unite permit folosirea îngrăşămintelor pentru creşterea strugurilor şi a fructelor kiwi, iar substanţa nu este clasificată în China ca fiind un aditiv alimentar ilegal.

În ultimul timp China se confruntă cu multe probleme din cauza folosirii incorecte a substanţelor de îngrăsământ şi a fertilizatorilor, utilizate în speranţa de a face măncarea mai atractivă pentru a înregistra profituri mai mari din vânzări.