Acţiunile Băncii Transilvania revin în indicele MSCI Frontier Markets

Autor: Andrei Chirileasa 18.05.2011

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au fost promovate din nou în componenţa indicelui MSCI Frontier Markets, care urmăreşte evoluţia celor mai importante acţiuni listate pe 26 de pieţe de frontieră din întreaga lume, potrivit unui anunţ postat pe site-ul MSCI.

Titlurile TLV au mai fost în componenţa acestui indice până în noiembrie 2010 când au fost retrogradate în componenţa MSCI Frontier Markets Small Caps, care urmăreşte evoluţia unor companii de talie mai mică de pe pieţele de frontieră.

Includerea în indice oferă o vizibilitate mai ridicată pentru acţiunile TLV în rândul investitorilor specializaţi pe aceste pieţe. Banca Transilvania ocupă în prezent locul şase în topul companiilor locale listate, cu o capitalizare de 537 mil. euro. Acţiunile TLV s-au corectat cu 17% în şedinţa de tranzacţionare de miercuri, ca urmare a trecerii datei de înregistrare pentru majorarea de capital.

Lista celorlalte companii locale incluse în indice nu este disponibilă.

Pieţele de fronieră au capitalizare şi lichiditate mai reduse decât pieţele emergente, dar pot oferi randamente mai ridicate investitorilor care sunt dispuşi să îşi asume riscuri mai mari.

Pentru a fi considerată piaţă de frontieră, o ţară trebuie să aibă minim două companii listate care au o capitalizare minimă de 505 milioane de dolari şi un free float minim de 35 de milioane de dolari.

Printre pieţele de frontieră care mai intră în compoziţia indicelui MSCI Frontier Markets se numără Ucraina, Serbia, Croaţia, Bulgaria, dar şi Kazahstan, Argentina, Tunisia sau Emiratele Arabe Unite.

Compania MSCI Inc. este specializată în cercetare fiind unul dintre cei mai cunoscuţi furnizori de indici utilizaţi de fonduri de investiţii din întreaga lume pentru evaluarea performanţelor portofoliilor sau pentru crearea de fonduri de index.