Cade tencuiala? Senatul nu vrea ca proprietarii să fie obligaţi să-şi reabiliteze faţadele clădirilor

Autor: Iulian Anghel 18.05.2011

Senatul a respins astăzi un proiect de lege al Guvernului care ar fi urmat să-i oblige pe proprietari să-şi renoveze faţadele deteriorate ale caselor.

Proiectul, adoptat anterior de Comisia pentru administraţie publică a Senatului, a fost respins de plen. Arcul puterii nu mai are în această cameră legislativă destule voturi pentru a-şi susţine proiectele.

Proiectul de lege prevedea că reabilitarea faţadelor clădirilor cade în obligaţia deţinătorilor, iar reabilitarea ar fi urmat să fie decisă în urma evaluărilor administraţiilor locale.

Dacă proprietarii nu admiteau să reabiliteze faţadele caselor, acest lucru trebuia să fie făcut de primării care ar fi urmat să recupereze banii de la deţinătorii imobilelor.

Unele primării au respins proiectul susţinân, asemenea primarului sectorului 1 al Bucureştiului, Andrei Chiliman că oamenii sunt prea săraci pentru a susţine efortul.

Astfel de legi există şi în alte capitale ale UE. De pildă în Viena se poate ajunge şi până la exproprierea unei clădiri, dacă timp de cinci ani de la notificarea primită de la autorităţi proprietarul refuză să-şi reabiliteze clădirea.

Senatul este prima cameră sesizată, decizia finală utmănd să fie luată de Camera Deputaţilor.