Cum văd avocaţii evoluţia afacerilor după doi ani cu scăderi: creşteri între 0% şi 45%

Autor: Cristi Moga 22.05.2011

După doi ani în care puţine case de avocatură au reuşit să se menţină pe creştere, în 2011 toate firmele care au oferit informaţii cu privire la evoluţia cifrei de afaceri mizează cel puţin pe stagnare, reiese din datele strânse în cea de-a treia ediţie a Anuarului Caselor de Avocatură.

Anul 2011 pare a fi al revenirii pe creştere pentru majoritatea caselor de avocatură de pe piaţa locală, în condiţiile în care pe timp de recesiune puţine au fost firmele care au găsit resursele să compenseze scăderea onorariilor cu un volum mai ridicat de ore lucrate, care să le asigure continuarea creşterii.

Dintre firmele care au răspuns solicitării cu privire la evoluţia cifrei de afaceri pentru acest an, cele mai "pesimiste" estimările au avocaţii de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Leaua & Asociaţii, care nu şi-au bugetat creştere, în timp ce la polul opus sunt firmele Biriş Goran şi Vilău & Mitel, care ţintesc o creştere de până la 45%, respectiv 35% a veniturilor.

"Pentru noi ar fi un rezultat foarte bun dacă ne-am putea menţine la nivelul lui 2010. Date fiind condiţiile economice şi ritmul încă lent în care economia îşi revine, nu putem bugeta o creştere a veniturilor în 2011", spun avocaţii de la Ţuca Zbârcea & Asociaţ ii.

Pe de altă parte, Crenguţa Leaua vorbeşte despre "consolidare", după un an 2010 în care veniturile firmei aproape s-au dublat.

Nu toţi au scăzut

Criza s-a resimţit diferit în rândul caselor de avocatură. Astfel, în timp ce unii jucători s-au menţinut pe plus, majoritatea firmelor au avut de suferit.

"Estimăm între 2,8 şi 3,5 milioane de euro, în funcţie de încasarea sau nu a unor onorarii de succes", spun reprezentanţii Biriş Goran, firmă care în doi ani de criză a pierdut 40% din venituri.

Pe de altă parte, firmele NNDKP, Popovici Niţu & Asociaţii, Boştină sau Schoenherr şi Asociaţii intră în categoria "conservatorilor", după ce şi-au bugetat o creştere de maximum 10% pentru acest an.

Aceste firme au ajuns la un nivel de la care nu pot înregistra variaţii semnificative în lipsa unor modificări majore la nivel de echipă.

Pe de altă parte, şi Gheorghe Muşat, fondatorul casei de avocatură Muşat & Asociaţii, declara recent pentru ZF că firma pe care o conduce a înregistrat o creştere de 15-20% a încasărilor în primele patru luni ale anului şi spera ca trendul să se menţină pe tot parcursul anului.

Revigorare în fuziuni şi achiziţii şi real estate

Avocaţii au început să simtă o uşoară revenire a domeniilor de fuziuni şi achiziţii şi imobiliare, în timp ce dosarele de restructurare, energia sau litigiile continuă să genereze un procent important din încasări.

De efectele crizei nu au scăpat nici avocaţii străini. Astfel, austriecii de la Wolf Theiss, după ce au avut în 2009 şi 2010 doi ani de scădere, au început acest an "în trombă" şi estimează o creştere a veniturilor de cel puţin 30% în acest an.

Piaţa avocaturii este dominată de 30-35 de case de avocatură medii şi mari, dintre care 10 sunt străine, firme care încasează anual circa 150 de milioane de euro dintr-o piaţă evaluată la 200 de milioane de euro. Cei mai mari jucători sunt firmele Ţuca Zbârcea & Asociaţii, NNDKP (Nestor), Muşat & Asociaţii, Boştină şi Popovici Niţu, cele cinci case de avocatură locală înregistrând pe parcursul anului trecut venituri cumulate de 65 de milioane de euro cu circa 400 de avocaţi, respectiv o productivitate medie de peste 160.000 de euro per avocat.