Cine l-ar putea înlocui pe Dominique Kahn la şefia FMI

Autor: Bogdan Cojocaru 19.05.2011

Demisia lui Dominique Strauss-Kahn din funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a dat startul oficial în cursa dintre Europa şi statele emergente pentru şefia instituţiei, cursa părând să fie condusă detaşat de ministrul francez de finanţe, Christine Lagarde. Dacă ministrul francez iese victorios, va deveni prima femeie care conduce instituţia financiară internaţională.

Guvernele europene au început încă de miercuri, să strângă rândurile în jurul lui Christine Lagarde, considerând că ministrul francez este cel mai bun succesor al compatriotului ei, scrie The Wall Street Journal.

Şefia FMI este atribuită în mod tradiţional Europei, dar ţările emergente, care ar dori ca această funcţie să revină unei persoane ce provine din valul economiilor "tinere", spun că procesul de alegere al succesorului lui Strauss-Kahn trebuie să fie transparent şi să ia în calcul competenţele şi nu ţara de provenienţă.

Posibilii succesori ai lui Strauss-kahn la şefia FMI

Christine Lagarde (Franţa): Cel mai bine cotat candidat european. Ea a câştigat respectul lumii financiare în timpul crizei mondiale. A fost votată de Financial Times drept cel mai bun ministru de finanţe din Europa în 2009.

Kemal Dervis (Turcia): Principalul candidat non-european la şefia FMI, a jucat un rol important în a repune Turcia pe piciaore după criza financiară din 2001 prin implementarea de reforme dure şi asigurarea unui împrumut de la FMI.

Axel Weber (Germania): Fost preşedinte al Bundesbank şi membru al consiliului guvernator al BCE, are conexiunile politice necesare primei funcţii la FMI. Deşi era favorit pentru postul de preşedinte al BCE, el s-a retras din cursă.

Trevor Manuel (Africa de Sud): A fost ministru de finanţe în Africa de Sud între 1996 şi 2009. El este văzut mai degrabă la şefia Băncii Mondiale, care joacă un rol important în combaterea sărăciei.

Arminio Fraga (Brazilia): A fost şeful băncii centrale a Braziliei, poziţie pe care a deţinut-o între 1999 şi 2002, în timpul unor vremuri tulburi din punct de vedere economic. A lucrat pentru miliardarul George Soros timp de şase ani.