Socialiştii francezi au înnebunit complet: Actul lui DSK este deliberat, dar eroic, este o "operă de artă"

Autor: Iulian Anghel 19.05.2011

"Bineînţeles, există o urmă de bestialitate în gestul lui DSK. Această sălbăticie a dorinţei nu merge în linia respectului diplomatic care trebuie să guverneze seducţia erotică. Dar fac pariu că, în sinea lui, astăzi, Dominique Strauss Kahn este bucuros. Poate nu o mărturiseşte încă. Însă o asemenea trecere la fapte într-un asemenea moment al carierei sale nu poate fi decât voluntară. Este eroic."

Autorul rândurilor de mai sus este scriitorul Luis de Miranda - autor al unei cărţi care a făcut ceva vâlvă la momentul apariţiei, "Arta de a fi liber în era maşinilor" - , iar textul a apărut în Liberation (pe post de editorial), ziar al socialiştilor francezi.

Până în prezent presa din Franţa a contestat vehement acuzaţiile adus fostului şef al FMI, în vreme ce presa ango-saxonă a denunţat, cu aceeaşi vehemenţă moravurile franceze şi toleranţa presei faţă de un act pe care în califică drept barbar.

Liberation schimbă perspectiva: actul lui DSK este delibarat, dar plin de nobleţe. Textul de mai sus îi ia drept martor pe Lacan, un filosof de stânga. Iată citatul: "DSK este un personaj filosofic, un simptom al timpului nostru (un <om sfânt> ar spune Lacan), în sensul că în el bestialitatea şi raţiunea luptă la extreme".

"Asaltul asupra cameristei reprezintă gestul nebun al eliberării totale, aproape o operă de artă, care, în treacăt, îi permite (lui DSK - n.n.) să arate că nu a fost niciodată un om de stânga".
Aşadar, DSK nu a fost de stânga. Iată explicaţia!

Franţa trebuie să-i mulţumească lui DSK pentru că a făcut-o de râsul lumii, mai spune autorul: "Acest eveniment neyorkez este un sacrificiu (...), un dar pentru interesul general francez (pentru că nu mai poate ajunge preşedinteleFranţei - n.n.). Din acest motiv DSK eşti eroic. Mulţumesc".