AIE avertizează că preţul ridicat al petrolului riscă să frâneze revenirea economiei globale

Autor: Bogdan Cojocaru 19.05.2011

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a cerut statelor producătoare de petrol să majoreze livrările pentru a evita ca preţurile ridicate ale petrolului să frâneze revenirea economiei globale, transmite MarketWatch.

Consiliul guvernator al AIE "este îngrijorat că apar to mai multe semne că avansul preţului petrolului după septembrie afectează revenirea economiei globale prin amplificarea dezechilibrelor globale, reducând veniturile gospodăriilor şi companiilor şi prin exercitarea de presiuni asupra inflaţiei şi dobânzilor", se arată într-un comunicat al AIE.

Agenţia apreciază că este nevoie de suplimentarea producţiei de ţiţei şi a livrărilor către rafinării pentru a preveni îngustarea pieţei, în condiţiile în care cererea mondială ar putea creşte în sezonul mai-august.

AIE avertizează că majorarea şi mai mult a preţului petrolului, în contextul actualului ciclu economic, riscă să frâneze revenirea economiei globale, ceea ce nu este în interesul statelor consumatoare de petrol, dar nici al celor producătoare.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a crescut joi cu 16 cenţi, la 112,45 de dolari pe baril, până la ora 12:16 GMT. Preţul petrolului destinat pieţei americane a avansat cu zece cenţi, la 100,2 dolari pe baril.