Europa are un candidat favorit pentru şefia FMI, dar trebuie să se lupte cu ţările emergente pentru a-l impune

Autor: Bogdan Cojocaru 19.05.2011

Demisia lui Dominique Strauss-Kahn din funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a dat startul oficial în cursa dintre Europa şi statele emergente pentru şefia instituţiei, cursa părând să fie condusă detaşat de ministrul francez de finanţe Christine Lagarde. Dacă ministrul francez iese victorios, va deveni prima femeie care conduce instituţia financiară internaţională.

Guvernele europene au început încă de miercuri să strângă rândurile în jurul lui Christine Lagarde, considerând că ministrul francez este cel mai bun succesor al compatriotului ei, scrie The Wall Street Journal.

Şefia FMI este atribuită în mod tradiţional Europei, dar ţările emergente, care ar dori ca această funcţie să revină unei persoane ce provine din valul economiilor "tinere", spun că procesul de alegere a succesorului lui Strauss-Kahn trebuie să fie transparent şi să ia în calcul competenţele şi nu ţara de provenienţă.

Candidatul favorit al Europei, Christine Lagarde, se remarcă prin rolul jucat în gestionarea crizei financiare din zona euro şi în coordonarea financiară mondială, spune ministrul suedez de finanţe Anders Borg.

"Lagarde este unul dintre cei mai probabili candidaţi", a declarat Borg, iar afirmaţiile lui reprezintă primul semn public de sprijin pentru ministrul francez. În spatele uşilor, multe guverne europene şi-au exprimat preferinţa pentru Lagarde. Astfel, ea beneficiază de sprijinul crucial al cancelarului german Angela Merkel, spun surse apropiate situaţiei, fiind susţinută şi de guvernul britanic.

Dacă va primi şefia FMI, Lagarde va deveni prima femeie care preia principala funcţie de conducere în cadrul creditorului sau al oricărei instituţii financiare mari, notează The New York Times.

"Este impresionantă, abilă din punct de vedere politic şi are o personalitate puternică. La orice întâlnire financiară, este tratată ca un star al muzicii rock", a spus Kenneth Rogoff, fost economist-şef al FMI, în prezent profesor la Universitatea Harvard. Publicaţia americană relatează o poveste edificatoare pentru personalitatea lui Lagarde. La Forumul Economic de la Davos, zâmbetul ei obişnuit s-a transformat într-o încruntare - lângă ea Robert Diamond, directorul gerenal al băncii britanice Barclays şi totodată unul dintre cei mai influenţi bancheri din lume, le mulţumea miniştrilor de finanţe şi altor responsabili financiari şi economici pentru rolul avut în crearea unui mediu mai bun după criza financiară.

Lagarde l-a privit în ochi spunându-i: "Cel mai bun mod prin care sectorul bancar poate mulţumi este să asigure o finanţare bună economiei, să implementeze sisteme de remunerare decente şi să-şi consolideze capitalul", a replicat ea, auditoriul explodând în aplauze.

Modul direct de abordare a problemelor i-a adus lui Lagarde reputaţia unuia dintre cei mai influenţi ambasadori ai Europei în lumea financiară internaţională. Principalul impediment al ministrului pentru câştigarea şefiei FMI ar fi cetăţenia ei, în condiţiile în care încă doi directori generali au fost francezi: Jacques de Larosiere şi Michel Camdessus, între 1978 şi 2000.

Lagarde a trăit timp de 25 de ani în SUA şi a fost şeful firmei de avocatură Baker & McKenzie. Ea se numără printre puţinele elite ale scenei politice franceze care au evitat scandalurile, deşi recent un procuror francez a cerut unei instanţe să cerceteze dacă Lagarde a abuzat de autoritatea ei pentru a înclina soluţionarea unei dispute legale în favoarea omului de afaceri Bernard Tapie.

Strauss-Kahn a demisionat joi din funcţia de director general al FMI şi a declarat într-o scrisoare adresată consiliului de administraţie că este nevinovat de faptele de agresiune sexuală pentru care este încarcerat în SUA.

"Ţin să spun că neg cu cea mai mare fermitate posibilă toate acuzaţiile care mi-au fost aduse. Vreau să protejez instituţia pe care am servit-o cu onoare şi devotament şi în special vreau să îmi dedic toată forţa, tot timpul şi toată energia pentru a dovedi că sunt nevinovat", spune el în scrisoare.

Atribuţiile lui Strauss-Kahn la conducerea instituţiei sunt exercitate de directorul general adjunct John Lipsky. Pentru succesiunea la şefia FMI, pe lângă Lagarde, presa vehiculează alte nume precum cel al preşedintelui Bundesbank, Axel Weber şi al fostului ministru turc al economiei, Kemal Dervis. Pentru a câştiga, un candidat trebuie să atragă 85% din voturile statelor-acţionare ale FMI. SUA au cea mai mare influenţă de vot, cu 16,7% din totalul voturilor, urmate de Japonia, cu 6%, Germania, cu 5,7%, şi Marea Britanie şi Franţa, cu 4,85% fiecare.