Glencore începe cu dreptul aventura pe bursă

Autor: Bogdan Cojocaru 19.05.2011

Compania elveţiană Glencore, cel mai mare trader de materii prime la nivel mondial, a reuşit să vândă acţiuni în valoare de zece miliarde de dolari în cea mai mai mare ofertă publică iniţială de pe Bursa din Londra, scrie Bloomberg.

Chiar dacă lansarea ofertei a coincis cu cea mai mai mare scădere a preţurilor materiilor prime din ultimii doi ani, Glencore a vândut 1,14 miliarde de acţiuni la un preţ de 5,3 lire sterline (6 euro) pe unitate. Astfel, compania are o valoare de piaţă de 59,2 miliarde de dolari (41,5 mld. euro), ceea ce poziţionează Glencore pe locul şapte în topul celor mai mari companii de minerit la nivel mondial, după Anglo-American. Oferta a atras investitori precum BlackRock, banca americană JPMorgan Chase şi un fond suveran de investiţii din Arabia Saudită. Preţul de vânzare se încadrează la mijlocul bandei de variaţie anunţată la începutul lunii mai de Glencore.

Acţiunile Glencore şi-au făcut debutul în creştere pe bursa de la Londra, avansând cu aproape 4% în tranzacţiile neoficiale. Oficial, titlurile companiei vor fi tranzacţionate cel mai devreme începând de marţi, potrivit The Wall Street Journal.

"Preţurile materiilor prime sunt în scădere puternică, dar cred că investitorii iau în calcul perspectiva pe termen lung. Materiile prime se încadrează încă pe un trend de creştere pe termen foarte lung", a spus Eugen Weinberg, analist la Commerzbank.

Oferta a presupus vânzarea de acţiuni noi de 7,9 miliarde de dolari şi de titluri de 2,1 miliarde de dolari aparţinând acţionarilor. Acţiuni reprezentând 2,7% din totalul oferit au fost vândute investitorilor din Hong Kong.

Directorul general al Glencore, Ivan Glasenberg, rămâne cel mai mare acţionar al companiei, cu o participaţie de 15,8%, evaluată la 9,3 miliarde de dolari, faţă de 18,1% înainte de listare. Listarea face miliardari din alţi patru directori. În total, directorii şi angajaţii companiei vor deţine 83,1% din acţiunile Glencore. Cererea a depăşit "semnificativ" cantitatea de acţiuni disponibile, a afirmat Glasenberg. El încearcă să găsescă surse de finanţare pentru dezvoltarea traderului de materii prime. Glasenberg a declarat luna trecută că vede o "valoare bună" într-o potenţială fuziune cu grupul de minerit Xstrata, la care Glencore deţine deja un pachet de 34,5% din acţiuni. El a spus săptămâna trecută că vrea să extindă divizia de cereale din SUA şi să achiziţioneze rafinării de petrol.

În România

Filiala din România a grupului elveţian Glencore este al patrulea jucător de pe piaţa locală a comerţului cu cereale, după Cargill, Alfred C. Toepfer şi Bunge. Compania a avut în 2009 afaceri de 55 de milioane de euro, pierderi de 1,5 milioane euro şi 14 angajaţi, conform datelor Registrului Comerţului.

Afacerile din România ale elveţienilor de la Glencore au scăzut în 2009 cu aproape 50% faţă de 2008, când compania a derulat afaceri de 121 milioane euro. Anul trecut marii traderi de cereale din România, printre care şi Glencore, au realizat exporturi de aproximativ 800 de milioane de euro.