Fondul sud-african NEPI, la un pas de BVB

Autor: Roxana Pricop 19.05.2011

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat prospectul de listare la Bursa de Valori Bucureşti a fondului sud-african de investiţii New Europe Property Investment (NEPI), proprietarul mai multor proiecte imobiliare în România. Intrarea acţiunilor fondului la tranzacţionare e aşteptată pentru finele lunii mai.

Bursa de la Bucureşti va deveni cea de-a treia piaţă pe care se tranzacţionează acţiunile fondului de investiţii NEPI, după Bursa de Valori din Johannesburg (Africa de Sud) şi cea de la Londra, segmentul AIM (piaţa alternativă). Pe bursa sud-africană acţiunile NEPI (simbol bursier NEP) se tranzacţionau ieri la un preţ de 3,4 euro/titlu, referinţă la care capitalizarea bursieră a fondului era de 261,6 mil. euro.

La Londra, piaţa alternativă este mai puţin lichidă, astfel că ultimul preţ al acţiunilor NEPI este din 23 martie, de 3 euro/titlu. Pe piaţa londoneză capitalizarea fondului era de 207 mil. lire sterline. Valoarea nominală a unei acţiuni este de 0,01 euro.

"Listăm fondul la Bucureşti pentru că vrem să accesăm şi o altă piaţă de capital şi pentru că mare parte din activele fondului sunt pe piaţa românească. În România, industria fondurilor de pensii este în plină dezvoltare şi în căutare de oportunităţi de investiţii. NEPI va fi singurul fond de investiţii imobiliare listat la Bucureşti, astfel că investitorii instituţionali şi cei de retail vor putea lua expunere pe sectorul imobiliar prin intermediul bursei", a spus Martin Slabbert, director general al NEPI.

Listarea fondului de investiţii la bursa din Bucureşti va fi una tehnică, fără ca fondul să deruleze o ofertă publică de acţiuni. Acţiunile fondului vor fi denominate în lei şi se vor tranzacţiona la categoria alte instrumente financiare internaţionale, secţiunea A.

"Ne aşteptăm ca listarea la bursa din Bucureşti să aibă loc până la finalul acestei luni", a mai spus Martin Slabbert.

Prospectul de listare a fost întocmit de Banca Comercială Română şi de societatea de brokeraj Intercapital Invest. NEPI este controlat în proporţie de 21,8% din capital de principalul grup imobiliar din Africa de Sud, Resilient Property Income Fund. La 31 decembrie 2010, portofoliul de proprietăţi ale grupului includea 33 de proprietăţi de tip retail, birouri şi proprietăţi industriale, din care 27 aflate în România şi restul aflate în Germania. Portofoliul a fost evaluat la 313,7 mil. euro, avea o suprafaţă închiriabilă de 214.000 de metri pătraţi. Randamentul mediu anualizat generat de proprietăţi a fost de 8,3%.

Cel mai mare activ de retail din portofoliu este Promenada Mall Brăila, un centru de retail cu o suprafaţă de 53.000 de metri păraţi având drept chiriaşi-ancoră pe Carrefour şi Bricostore. Cel de-al doilea centru de retail din portofoliu este Retail Park Auchan Piteşti, un centru de retail de 33.000 de metri pătraţi. Consiliul director al fondului este condus de Dan Pascariu, preşedintele consiliului de administraţie al UniCredit Ţiriac Bank.

Grupul NEPI a încheiat anul 2010 cu un profit după impozitare de 6,9 mil. euro, faţă de 2,7 mil. euro în 2009. Veniturile nete din chirii s-au dublat în 2010 la 16,2 mil. euro, faţă de 8,2 mil. euro în 2009.

Datoriile totale ale grupului însumau 205 mil. euro la 31 decembrie 2010, mai mult cu 117% faţă de nivelul din 2009 (94,4 mil. euro), ca rezultat al achiziţiilor efectuate în timpul anului.