Răscumpărările Fondului Proprietatea nu au putut opri scăderea preţului

Autor: Stefan Musgociu 19.05.2011

Bursa a încheiat şedinţa de joi în stagnare, însă acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut cu 2,31%, pentru a patra şedinţă consecutiv şi s-au apropiat din nou de preţul minim înregistrat de la listare.

Atenţia investitorilor a fost axată pe titlurile FP, care au coborât cu până la 2,7% în primele 15 minute ale şedinţei. Corecţia a fost determinată de reluarea conversiilor titlurilor de despăgubire în acţiuni FP, ceea ce ar însemna că noi pachete de acţiuni vor intra la vânzare pe bursă.

Acţiunile FP au închis şedinţa la 0,507 lei, însă s-au realizat şi trei tranzacţii speciale (DEAL) la preţul de 0,505 lei, respectiv cu 2,7% sub cotaţia de miercuri.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Carpatica Invest, Adrian Ciudin, crede că Fondul Proprietatea a răscumpărat din nou acţiuni în momentele în care cotaţiile au coborât spre nivelul de 0,5 lei pentru a susţine preţul.

"Se pare că au un preţ de protejat şi intră la cumpărare doar când cotaţiile se duc spre 0,5 lei/acţiune, însă apărarea acestui nivel depinde de cât de mare va fi presiunea la vânzare, pentru că la un moment dat Fondul va epuiza banii pe care îi are disponibili pentru răscumpărări. Din moment ce au fost reluate conversiile este clar că vor fi mai mulţi oameni dispuşi să vândă la preţuri mai mici. Dacă au primit acţiunile la un preţ de 0,6 lei, este posibil să fie mai dispuşi să vândă la 0,5 lei decât cei care au primit acţiunile la 1 leu înainte de listare."

Ciudin consideră că acţiunile FP se vor înscrie pe un trend ascendent doar după ce statul nu va mai avea titluri la Fond şi despăgubiţii care vor banii pe acţiunile FP primite le vor fi vândut.

"În astfel de momente, pe aceste acţiuni intră numai investitorii pe termen mediu-lung, cei care le ţin pentru minimum un an. Speculatorii nu intră acum tocmai pentru că aşteaptă să fie presiune la vânzare în următoarea perioadă şi astfel ar putea cumpăra mai târziu la preţuri mai mici", a mai spus brokerul.

Acţiunile Fondului au influenţat vizibil principalii indici bursieri în care sunt incluse. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a coborât cu 0,19%, iar indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor SIF-urilor şi ale FP, a avansat cu numai 0,17%, în condiţiile în care acţiunile SIF-urilor au crescut în medie cu peste 1%.

Acţiunile companiilor din sectorul energetic au fost tranzacţionate la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri, astfel că indicele BET-NG a urcat cu 0,63%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 34,6 milioane de lei (8,4 milioane de euro), sumă cu 65% peste rulajul de miercuri, lichiditatea fiind asigurată în proporţie de 70% de acţiunile Fondului Proprietatea.

Ciudin spune că lichiditatea redusă şi variaţiile uşoare înregistrate de cele mai multe acţiuni în ultimele şedinţe ar putea reprezenta un moment de stabilizare a pieţei şi crede că preţurile vor reintra pe o linie ascendentă.

"Cred că suntem într-o zonă de minime, iar dacă pe plan extern nu se întâmplă ceva care să ducă la corecţii, am putea asista la o revenire a creşterilor. În acest moment, investitorii sunt precauţi şi pentru că indicele Dow Jones Industrial Average este deja la un nivel destul de ridicat şi unii anticipează unele scăderi în perioada următoare", a conchis brokerul.